Begynt på X-aksen

Da har jeg så smått begynt på X-aksen. Endelpatene ble ferdig på fredag, og jeg skrudde fast Rexroth skinnene og kuleskruen sånn midlertidig for å se hvordan det passer. Det ser bra ut, og igjen likner det veldig på tegningen.

 

Byggingen av denne fresen er både lett og vanskelig på samme tid. Det å få ting til å passe sammen er faktisk rørende enkelt. Med presise tegninger, og litt konsentrasjon når man lager delene, så blir det litt som å sette sammen byggesett. Derimot er det vrient å få alt til å sitte helt presist. Dette byggverket er på mange måter det man kan kalle «Over constrained». Det vil for eksempel si at flere av delene har flere enn to festepunkter, noe som gjør at man lett setter ting i spenn. For å bøte på dette må jeg ta flere runder med å lette og stramme på skruer i riktig rekkefølge slik at jeg fjerner spenn samtidig som jeg sørger for at de kritiske komponentene står rett. Det blir nok noen runder.

Når det gjelder stabilitet, så måler jeg overhode ikke noe bøying av søyelen langs Y-aksen. Dette skyldes nok i stor grad de to 45 graders stagene som støtter opp på hver side. Derimot er det en del bøying langs X-aksen. Når jeg legger mye press på sideveis, anslagsvis 20-25 kg, så bøyer den seg ca 0.1mm oppe ved kuleskruen. Dette var noe jeg regnet med, og jeg har lenge hatt planer om å stabilisere dette ved å sette på plater på utsiden av søylene om fester dem mot bordet på utsiden. Jeg ser også for meg en plate på baksiden av profilene til X-aksen for å lage en boks her (eller halvparten av en), noe som burde øke torsjonsstivheten rundt X-aksen, og stivheten på tvers av Y-aksen. Opprinnelig hadde jeg planer om 5mm aluminiumsplater, men så kom jeg på ideene med å bruke MDF plater. Hvorfor det kan man spørre, alt annet er jo bygget i alu. MDF er et ganske så dødt materiale, mens aluminium er litt som en bjelle. Ved å stive opp konstruksjonen med MDF kan det tenkes at jeg kan dempe en god del av resonans-frekvensene, og dermed redusere vibrasjoner betraktelig. Det er uansett ganske greit å prøve siden jeg tenker å sette fast platene til Rexroth profilene med T-muttere. Det er dermed kjapt å fjerne dem igjen og evt. bytte dem med alu-plater.

2 kommentarer

  1. Hei!

    Kjør på med MDF. For å toppe det kan du legge en liten tynn hinne med silikon imellom MDFen og Aluen. Hjelper litt på stivheten, og gir en veldig god effekt på demping av vibrasjoner.

    Bernt

Legg igjen en kommentar