Begynnelsen på fresebordet

Ting går hele tiden raskere enn jeg har fryktet. Delvis kommer dette av en relativt grundig og detaljert tegning, men det er nå også en gang slik at det ikke er så ille vanskelig. Som så mye annet her i livet, er den vanskeligste biten å gå fra tenkefasen til faktisk handling. Det er jo klart at man av og til gjør en bommert når man handler før man har tenkt ting godt gjennom, men stort sett går det bra. Så får man heller bare gjøre om igjen de bommertene man gjør.

Etter å ha gjort et par forsøk på fresing, ble det skrikende klart hva som er den største svakheten med konstruksjonen min. Fresespon har direkte tilgang på skinner og skrue under fresebordet. De fester seg i smørefettet og blir skikkelig grisete. Og ikke minst, det kan fort bli med inn i kulelagerene. Derfor bestemte jeg meg for å slutte med fresingen til jeg hadde fresebordet på plass, og fått dekket til skinnene. Dette regnet jeg med skulle ta litt tid, men et par timers jobb var det som skulle til.

Foreløpig har jeg montert 4 stk 48cm lengder med 30x60mm Rexroth som «fundament» for selve fresebordet. Disse er ikke på noe vis plane nok til å være fresebord i seg selv, men de er stive, og det er enkelt å feste ting i dem. Selve fresebordet, som kan være av aluminium eller MDF, fester på toppen av disse. Selv MDF bør bli ganske stabilt når det ligger oppå disse, og det er det jeg har planer om å bruke i første omgang. Jeg borer en mengde hull i den, og setter i M8 islagmuttere på undersiden slik at jeg kan spenne fast ting med skikkelige bolter. Deretter planer jeg det med fresen selv. Burde bli ganske bra. Senere kan det hende at jeg kjøper et T-slot bord i aluminium, eller kanskje en stor aluminiumsplate og lager den selv. Dette er ganske dyrt, så det får vente litt. Hvis MDF plata fungerer bra, så er det ikke noen grunn til å svi av penger.

Får å dekke til skinner og skrue fant jeg et flak med fake vinylskinn på loftet. Jeg kjøpte det for lenge siden til et prosjekt jeg aldri kom i gang med (og ikke husker helt hva var), men nå kom det til sin rett. Skrudde det fast bak et aluminium-flatjern på enden av Rexroth profilene, og tapet det fast med dobbeltsidig tape til enden på fresebordet. Ser ikke veldig bra ut når jeg kjører aksen, men det får duge til jeg finner på noe bedre. Skal prøve å finne på litt tildekking ned på sidene av fresebordet også.

En siste ting jeg har gjort, og det er kun en software-greie, er å bytte X- og Y-akse. Når man tegner noe avlangt, så blir det nesten alltid til at den lengste siden går langs X-aksen, men av en eller annen uviss grunn hadde jeg plassert Y-aksen der. Vel, det var en kjapp fiks i konfigureringen til EMC2. Vandringen på aksene er nå:

 • X:  0mm – 520mm
 • Y:  0mm – 295mm
 • Z:  -160mm – 0mm

2 kommentarer

 1. Kanonbra dette Kjell!

  Har du vurdert å koble til en støvsuger for å redusere sponmengden som flyr rundt? Eller blir det rett og slett for mye styr iforhold til gevinsten?

  Mvh
  Bernt

  1. Har tenk på det, men det øker støyen til det dobbelte, og det kommer fremdeles til å fly en del spon.

   Dessuten tror jeg ikke sikringen tåler både fres og støvsuger gående i flere timer.

Legg igjen en kommentar