CAM programmer

Siden den store dagen nærmer seg hvor jeg har en noenlunde fungerende maskin, så har jeg begynt å lese meg opp på CAM programmer. CAM, for de som ikke vet det, betyr Computer Aided Manufactoring. Det er i praksis det programmet som tar tegningene dine og gjør dem om til kode som CNC-maskinen kan kjøre.

CAM programmer finnes i mange varianter og prisklasser. Jeg ser selvfølgelig på de billigste, gjerne gratis, men de finnes selvfølgelig i prisklasser der man er nødt til å selge ungene for å få råd. Har ikke tenkt meg dit.

Litt om begrepene:

2D CAM:  Brukse til gravering og PCB fresing. Disse vet kun om X-Y aksene, og all fresing skjer i et plan. Den lager selvfølgelig kommandoer for å heve og senke fresen slik at den kan flyttes.

2.5D CAM:  Her er det begrenset 3D funksjonalitet. I praksis vil dette si at man kan frese ut spor og strukturer, men ikke som kurvede 3D figurer. Hvis man ønsker å lage mekaniske deler som kan skrus sammen og fungere på et eller annet vis, vil ofte denne type CAM programmer gjøre susen.

3D CAM:  Her kan man mate inn en vilkårlig 3D figur. Denne typen program brukes i større grad til å lage gjenstander med estetisk verdi enn funksjonell mekanikk, men det kan også brukes til f.eks å lage støpeformer eller kanskje deler som skal ha forskjellige ergonomiske egenskaper.

Programmer jeg har sett på hittil:

  • MeshCAM  : Kun 3D profilering. Så langt jeg kan se er den ubrukelig til å lage presise maskindeler. Men når det er sagt ser den ut til å være helt genial til 3D, og svært enkelt å bruke.
  • CamBam  : Prøver å gjøre både 2D, 2.5D og 3D. Ser ut til å være ganske bra på 2D og 2.5D, men er muligens ikke helt i mål på 3D. Veldig konfigurerbart, og dermed litt vrient å komme inn i.
  • PyCAM  : Har ikke helt oversikten over dette programmet ennå. Ser ut som et 2.5D, men jeg har ikke orket å prøve det skikkelig. Det er open source.
  • GCam  : Nok et open source program. Dette har jeg heller ikke prøvd noe særlig, men det ser veldig 2D ut, kanskje noe 2.5D funksjonalitet. Mangler masse på import av CAD filer.

Har flere på lista, men tenker at jeg begynner med gratisprogrammene, og så får jeg heller se om jeg er nødt til å bla ut litt penger etter hvert.

Det som hvertfalle er sikkert er at det ikke finnes et program som gjør alt, man er nok nødt holde seg med hvertfall 2 til forskjellige bruk. Mer om dette etter hvert som jeg får prøvd litt mer.

Legg igjen en kommentar