Mer om backlash

Det er mye enklere å måle dødgang når man har step-motorer på aksene. Jeg fiklet litt med det for noen måneder siden, men da drev jeg bare å dro i fresebordet. Nå har jeg satt opp måleklokka og gjort det skikkelig.

  1. Kjør bordet i + retning mot måleren til den viser 0 (nålen skal ligge oppå null).
  2. Kjør bordet +1mm og så -1mm. Les av viseren.
  3. Kjør bordet -1mm og så +1mm. Les av viseren.
  4. Forskjellen mellom disse to verdiene er dødgangen.
  5. Hvis man ønsker worst-case kan man holde igjen litt når man kjører bordet tilbake mot 0.

Forbløffende nok fikk jeg dødgang på ca 0.015mm, som er veldig bra, og det selv når jeg holdt litt igjen på bordet. Siden jeg hadde kjøpt inn ekstra kulemuttere for å redusere dødgang, så måtte jeg jo prøve. Selv om det var bra, så kan det jo bli bedre. Tanken var å sette en mutter spent opp med fjærer slik at de to mutterene spenner mot hverandre på skruen. Bildet under viser bedre enn jeg kan forklare.

Og skulle du sett. Dødgangen ble nå redusert til ca 0.005mm, som for øyeblikket er bra nok. Jeg ser ikke bort fra at den resterende dødgangen ligger i vinkelkontaktlagerene som holder kuleskruen på plass.

Foreløpig har jeg bare gjort dette på fresebordet, men etter hvert skal jeg fikse X-aksen også. Z-aksen trenger sannsynligvis ikke noe slikt, ikke for det at det er plass til en ekstra mutter heller.

Legg igjen en kommentar