Turners kube

Er den ikke fin?

Dette er, såvidt jeg har skjønt, en tradisjonell svenneprøve for unge lovende maskinoperatører. Den er relativt krevende, men med CNC maskin er det ikke veldig vrient. Jeg kan tenke meg at det er en ganske vanskelig ting å lage på manuelle maskiner.

Denne kuben er 36x36x36mm, noe jeg klarte med en presisjon på rundt 0.02mm, noe som er veldig bra. Deretter var det bare å ta for seg hver av de seks sidene med samme programmet. Alt ble frest ut med en 4mm endefres. Det tok litt tid å lage en rett kube først, mest fordi jeg ikke hadde laget et skikkelig program for å planfrese. Tenker jeg lager et lite skript som genererer g-kode for denslags. Men når jeg først hadde en kube med 36mm sider, så tok det ca 13 minutter for hver av de seks sidene. Kunne nok gått litt raskere, men jeg er fremdeles litt tilbakeholden med hvor dype kutt jeg gjør. Hullene ble helt runde, og det er ingen synlige tegn til dødgang der aksene har snudd retning. Ser veldig bra ut.

Jeg tok ikke noe video av prosessen. Grunnen var rett og slett at jeg ville konsentrere meg fullt og helt om å få det riktig. På en manuell fres er det utrolig lett å sveive i feil retning, og dermed ødelegge en del. På en CNC fres er det lett å glemme hvor man har referansepunktet sitt, og dermeg kjøre fresen i høy hastighet inn i en skrustikke eller noe slikt. Det finnes ikke noe som heter idiotsikkert.

Legg igjen en kommentar