Ny spindel

Jeg har fått ny spindel. Har ikke prøvd den ennå, men jeg skrudde den opp i kveld.

Hva er så dette for en herlighet.

Dette er en Italiensk spindel av merke Elte på 750W. Det er en trefase asynkronmotor med et ett polpar som tåler opp til 400Hz. Det vil si at det kan gå opp til 24000rpm, som er det samme som den gamle. Derimot lager den ikke så nerveslitende lyd som den gamle motoren når turtallet er høyt. Den gamle var en børstemotor, noe som vil si at det er to grafittbørster som gnisser mot akselen og lager et skikkelig lurveleven. Den er ikke lydløs denne heller, men ikke så ille.

For å drive denne så trenger man det som kalles en VFD (Variable Frequency Drive) eller en Inverter.

Denne boksen gjør først om nettspenningen til DC, og så hakker den denne opp til 3-fase AC. Man kan regulere hastigheten på motoren ved å justere frekvensen (rpm = f*60). Dreimomentet optimaliserer den ved å måle belastningen på motoren, og så justere strøm og spenning deretter. Resultatet er at man kan få mye større dreimoment på lave turtall enn med en børstemotor.

Så, hvorfor denne oppgraderingen.

  • Litt mindre støy
  • Mer robuste kulelager = mindre slark
  • Mer kosentrisk rotasjon = bedre resultat og mindre knekking av verktøy.
  • Jevnt over bedre mekanikk
  • ER20 klemhylser
  • Kan justere turtall fra CNC-kontrolleren (PC-en). Dvs turtallet kan settes i programmet, og jeg behøver ikke å huske å skru knotten riktig før jeg starter et program.
  • Bedre dreimoment på lave turtall

Nå er det ikke sånn at den gamle spindelen var dårlig heller. Jeg kuttet jo tross alt en god del aluminium med godt resultat, men det var nok litt på kanten av hva den kunne klare. Den passer nok bedre på en maskin som skal kutte treverk og mykere.

Så, hvis du trenger en Suhner spindel, så har jeg en til salgs.

Legg igjen en kommentar