Fresen snurrer og går!

Da er fresen ferdig montert og klar til bruk

Da er fresen ferdig montert og klar til bruk

Nå er fresen endelig klar til bruk. Dvs den har allerede vært brukt til litt småting. Fikk montert den ferdig rett før påske og freste da noen småbiter med Alu bare for å leke. Resultatet av den første fresingen var ikke spesielt god. Det var innimellom skikkelig dårlig faktisk. Feilen var enkel nok når jeg endelig fant ut av det. Mutrene fom låser sideveis tilting av fresehodet var på langt nær godt nok skrudd til. Så det først nå fresehodet var noen grader ut av vater.

Det som gjenstår av mekking på fresen er nye skiver til å ha under høydejusteringsskruene. Har noen gummibiter som skal ligge imellom disse og gulvet for å ta opp vibrasjoner. Og så trengs det noen nye girhendler. Begynte på dem idag, men det ble brått slutt når jeg trengte å bruke 12mm fresen. For av en eller annen grunn har jeg to stykk 10mm spennhylser og ingen 12mm. Og 12mm fresen min har 12mm skaft…

Det jeg har frest til nå er en monteringsplate for en servo. Servoen skal styre en ventil på SUB’s nye Nitrox-fylleanlegg. SUB er Bergens og dykkingens svar på NTHF. Det gjenstår endel deler før denne jobben er ferdig, men jeg føler jeg er godt igang. Det andre jeg har laget er en ny spesial-spint til gressklipperen. Tok dessverre ikke noe bilde før jeg monterte sammen de delene på gressklipperen. Men kort fortalt så er det en spesialdel som jeg ikke aner om jeg kan få kjøpt. Det tok meg under 30 minutter med fres og litt filing å lage denne. Og den fungerte perfekt. Hadde nok klart å lage den med bare fil og tolmodighet også, men det hadde ikke vært så moro.

Frekvensomformeren jeg bruker fikk jeg av Truls. Den fungerer helt fantastisk bra. Fresen spinner opp til normal hastighet på ca 2-3 sekunder. Veldig fin og myk start for motor og fres. Har ikke lagt til potmeter til styring av turtall enda, det kommer nok om ikke lenge. Har bestilt egnet potmeter på ebay.

Nå er jeg på jakt etter nye spennhylser. Aner ikke hvor jeg kan få kjøpt disse. De er 45,5mm lange og 24mm i diameter og ser slik ut:

Ukjent spennhylse

Tror det kan være noe propertiært som Chester har laget. Har sendt en epost til Reodors og spurt dem. Tips mottas med takk.

 

5 kommentarer

 1. Dette så framifrå ut.

  Hvis du ikke allerede har dette, så må du umiddelbart kjøpe en vippeindikator med justerbar arm som du kan feste i spindelen. Ta også med en magnetisk base så du kan feste den overalt på fresen. Uvurderlig for å sjekke at søylen er i lodd, og at spindelen er står rett.

  Det neste du bør kjøpe er en ER32 holder til fresen din. Tipper du har en MT3 eller noe slikt. Og selvfølgelig et sett med ER32 spennhylser.

  Har ikke sjekket hvor de selger dette billigst, men jeg ville prøvd http://www.arceurotrade.co.uk

 2. Hei!

  Har ikke en vippindikator, men et måleur. Bør vel fylle på med en vippindikator ja. Har vurdert å kjøpe ER spennhylseholder og spennhylser, men siden jeg allerede har noe som fungerer greit så tror jeg at det får vente litt. Det var den 12mm som manglet. Men jeg fikk kjørt litt med 14mm og med et 15mm cobber-rør som hylse (kappa ut en bit i siden på det). Det ble forbausende bra!

  Skulle gjerne hatt et rundmatingsbord. Trenger det til dykkelyktprosjektene. Og det kompenserer litt for mangelen på dreiebenk. Jeg får se om jeg låner et før jeg kjøper noe selv.

  Og så må jeg skaffe meg noe som jeg kan spenne fast ting slik at det blir helt vinkelrett. Det trenger jeg for neste del til isoporskjæreren. Noe ala Sylindrical squares, eller 1-2-3 blocks.

 3. Jada, jeg vil ha CNC, men først må jeg få frest såpass mye at jeg har godt nok håndlag til å få laget en CNC løsning.

  Det er forresten ISO-30 kon i fresen. Med M10 draw-bar. Ikke den mest brukte standarden, men det virker som at det er god nok tilgang på utstyr. Kan bygges om slik at man får automagisk verktøybytte også om man virkelig ønsker å ta av etter CNC-konverteringen.

Legg igjen en kommentar