DLG!

 

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

Da har jeg endelig fått flydd litt DLG! Jeg innså at siden jeg ikke hadde klart å få bygd noe selv på 13 år så var det på tide med litt hjelp. HobbyKing har en SuperGeeII klone. Den kom på ca 2000,- inkludert toll. Så måtte jeg kjøpe til noen nye LiPo celler for å få plass til alt i nesa. Putta inn noen Dymond D47 servoer som jeg hadde ifra før og en liten enkel BEC for å få 5V ifra 2S LiPo.

Delene ifra HobbyKing er ikke imponerende fine. Men det er en mellomkvalitets DLG til en lav pris. Jostein D. har en fin en, men den kosta over 5k ferdig inn i landet. Der er byggekvaliteten ubeskrivelig mye bedre. Dog er jeg veldig fornøyd med å ha kjøpt den billige, for den har jo allerede vært i nærkontakt med trær, gjerder, stein, pallegafler osv. Eneste som har gått helt i stykker er at høyderoret knakk av. Litt epoxy så ble det ok igjen.
 
Men nå har jeg veldig lyst til å bygge DLG selv. Den jeg har kommer jeg til å slite ut rimelig raskt. Og det kommer plutselig til å bli behov for reservedeler… Høyde og siderorene ifra HK er glassfibertrukne balsaplater, ikke spesielt bra. Høyderoret mitt hadde slått seg skjevt allerede når jeg fikk det.
 
Så hva kan jeg si om å fly DLG? Det er vanvittig moro! Det er meget enkelt når det ikke er noe vind. Det er krevende med litt vind og turbulens. Og jeg har enda ikke klart å klatre mer enn noen små metere i litt turbulent termikk. Et godt kast gir med 45-60 sekunder med flyving i null vind. Flyet kan fly rimelig sakte (les gangfart) med en del flaps, og det flyr fort med litt negativ flaps. I høye hastigheter er det stor forskjell på en dårlig bygget modell slik som jeg har og en fint bygget modell slik som Jostein har. I tillegg hadde jeg det litt travelt når jeg bygget min og det er en del slurv. Men til gjengjeld så rakk jeg å få den ferdig til ferien og har flydd både på Senja, i Lofoten og hjemme på gården til mine foreldre.

7 kommentarer

 1. Strålende Bernt,
  Byggeprosjektet har vel kanskje strandet litt på overkomplisering. Hvis man ikke skal lage verdens aller-aller-aller beste DLG, så går det kanskje litt raskere.

  Jeg har jo formene til horisontalflaten enda, men de er vanskelige å få bra resultat ut av. Mye pga problemet med å lage en god skumkjerne, men også fordi vi ikke har det middelet som får epoxy til å skumme.

  Når det gjelder vingeformer, så kan vi gjøre det litt enklere for oss selv. Vi har jo hatt litt problemer med størrelse på fres og slikt, men hvis man lager en plugg og støper negativformer av denne, så er det mye enklere å lage pluggen i mindre segmenter som man kladder sammen med litt lim. Det være seg om man freser den, eller bruker 3d printer.

 2. Hei!

  Tenker å bygge vinger med å skjære ut kjerner og vakumstøpe. Iallefall foreløbig. Det er relativt enkelt, og det er fort gjort å gjøre endringer på design, noe Thomas er veldig ivrig på. Og det er «bare» å dreie 4 hulser og to gjengestenger så er Isoporskjæreren klar for noen vinger.

  Er det noe slikt du mener vi bør ha: https://shop1.r-g.de/4DCGI/ezshop?action=direktanzeige&artikelnummer=130144&fromaction=showpage&ButtonName=Suche&Beschriftung=&WorldNr=1&suchbegriff_1=&suchbegriff_2=&suchbegriff_3=&suchbegriff_4=&suchbegriff_5=&suchbegriff_6=&suchbegriff_7=&sKontaktID=3595292&sKontaktKEY=pGCoIX5GiAIsw4ruc4KDXbB5GNJicP&sTICKCOUNT=41596100

  Det er uansett påtide for meg å bestille litt greier ifra R&G, så jeg kan ta med noen flasker av dette når jeg bestiller.

  Nytt høyderor hadde vært gull, et litt bedre sideror er sikkert ikke så dumt det heller. Og vingen har jeg snart slitt ut (ref gjerdestolper og pallegaffler). Kroppen og halebommen er vel det som er best på hele modellen. Men jeg har vært veldig klønete når jeg limte fast teflonrørene til roroverføringene, så den ser litt stygg ut og det er litt unødig med drag. Limte først med et gummiforsterket lynlim som vi benytter på jobb, men det virka av en eller grunn ikke, det herda aldri. Så begynte jeg å klasse med litt glassfiber og epoxy uten egentlig å ha noen annen plan enn å rekke det før jeg skulle legge meg for kvelden. Det er aldri noe godt utgangspunkt for godt arbeid.

  De kroppsformene jeg har som er basert på en plugg Thomas har laget er mikroskopiske i forhold til den kroppen som er på min DLG. Det er klart mindre drag på den lille, men samtidig uendelig mye vanskeligere å plassere servoer og annet.

 3. Så det vi må fikse som er litt vrient er med andre ord haleflater og kropp.

  Haleflatene vil nok bli uendelig mye lettere med foaming agent. Kan også hende at vi vil få en lettere jobb med litt bedre (=hardere) skum enn depron også. Skikkelig vrient å frese skumkjerner av Depron.

 4. Hardere skum har vi. Skal råskjære noen biter til deg når isoporskjæreren er oppe og kjører. Kan selvfølgelig gjøre det før også, men da er det litt mer styr. Depron er litt vel lett og litt for mykt ja.

  Eller så du for deg å lage et epoxyskum med denne foaming ageneten? Slik at man bare har epoxy imellom glassfiber-skallene? Det hadde jo vært litt stilig om vi fikk det til.

 5. Ingen bråhast, har nok å pusle med.
  Ellers hadde det jo vært skikkelig morsomt om man kunne laget skum med Epoxy, foaming agent og evt. microballoons. Jeg hadde jo tenkt å gjøre dette med PU skum, men de eneste som leverte passende skum holdt til å USA, så shipping var uaktuelt.

  Når man ser på den videoen av han som lager DLG deler, så viser han en liten dråpe som har ekspandert, og den virker jo knallhard. Spørsmålet er jo bare hvor tungt det blir.

 6. For å svare mitt eget spørsmål om vekt på skummet. I følge r-g, så blir skummet på ca 175kg/m^3 hvis man bruker 2%. Horisontalflaten er ca 47cm^3, og litt enkel regning gir da at kjernen vil veie ca 8g. Depronkjernen ligger på under 2g. I tillegg tror jeg produksjonsprosessen baserer seg mye på at man har en skumkjerne som presser glassfiber inn i formen.

 7. Ser for meg at en kombinasjon med et relativt lett/svakt skum og skummende epoxy vil kunne gi et fantastisk resultat. Hvis man freser ut skumkjernen med litt minusmål på forkant og bakkant, samt som for en vingebjelke på deler av midten og området for montering. Så kliner man i med passe mye skummende epoxy når det går i forma og skrur formene hardt sammen litt før epoxyen har skummet helt ferdig. Da burde må få det beste av begge verdner. Epoxy der det trengs noe som tåler kompresjon og skum på resten. Samt at man utnytter epoxyens ekspanderende egenskaper til å fylle formen perfekt.

  Men nå er vi milevis unna de balsa/glassfiberhøyderoret jeg har. Det er som sagt bare en 2mm balsaplate med 25g/m^2 glassfiber på hver side og en liten kevlarstrimmel som hengsel. Kevlaren er til og med lagt på 90-0 ikke 45-45. Alt for å få ned prisen vil jeg tro.

  Skal ta noen bilder av detaljene på flyet mitt. Fint som referanse på noe som fungerer, men som kan forbedres i det uendelige.

Legg igjen en kommentar