Enakset CNC!

Kort mellom innleggene, det betyr at det er litt fremgang.

Siden jeg fikk liv i Y-aksen, så begynte behovet for å rydde litt i ledninger og få på plass noe permanent der å melde seg. Så jeg tok meg sammen, loddet ledninger, monterte kontakter osv. Alt ble ikke gjort nå, men finishen kom nå. Ifra før hadde jeg montert all elektronikk (Strømforsyninger, steppermotorstyringer, optokoblerkort ol) på en aluplate. Denne passer rett inn i skapet under fresen. Det er laget to hull i skapet for å skru denne plata fast i veggen. Jeg borret nå hull for steppermotorplugger og plugger til endebrytere, probe og nødstopp, selv om den siste nok må sies å være litt missforstått.

Slik ser det altså ut på siden av kabinettet. Jeg har bare tre steppermotorstyringer, men laget likegjerne plass til pluggen for en fremtidig 4. akse.

IMG_1329[1]

 

Slik ser det ut på innsiden. Ledningene ser litt rotete ut, men de er laget lange nok til at jeg kan ta ut plate med elektronikken og konfigurere om steppermotorkort etc uten å måtte løsne noe.

IMG_1330[1]

Slik ser plata med elektronikken ut.

IMG_1331[1]

 

Nå begynte jeg å se litt på å montere X-aksen. Har jo alle delene, det skulle ikke ta mange minuttene. Jadda… Det første som det stoppet i var jo at mutterholderen til X-aksen er alt for stor. Den kan være så stor når alt er montert, men det er helt umulig å få montert ting om den ikke slankes kraftig. Faktisk må den slankes så mye at også flensen på kulemuttern må slipes ned. Og jeg skriver slipes ned da jeg allerede har ødelagt to gode freser med å frese i materialer som er herdet. Den ene gikk på forrige modifikasjon av denne kulemutteren. Bildet under viser muttereholderen etter modifikasjon. Hjørnene er slipt med fil, men toppen (høyre siden slik den ligger) er frest med LinuxCNC som styrer Y-aksen og jeg som sveiver på de to andre. Filinga gjorde jeg når jeg trodde at alt som skulle til var litt filing, men så enkelt var det jo selvfølgelig ikke.

 

IMG_1333[1]

 

Kulemutteren har jeg begynt å slipe til. Denne spente jeg også opp i fresen og satte i en sliperondell med sandpapir. Laget et enkelt program som kjørte frem og tilbake, Tok en kort video av slipingen:

https://www.youtube.com/watch?v=m0k7kAGQesY

Men jeg røk det ene slipepapiret jeg hadde liggende hjemme. Har flere, skal hente dem imorgen. Og sliperondellen tar ikke nedi fresen, den bare dytter unna de lange jern-sponene som slipingen lager. Innimellom antennes slike små hauger med nyslipt jernull, og da gjøder det til litt ekstra. Mye rart man synes er moro…

Det er en utrolig morsom fase av byggingen jeg er inne i nå.

 

Legg igjen en kommentar