Prøvemontering av steppermotor på Y-aksen på ZX-45 fresen

Dette prosjektet stoppet litt opp før sommerferien. Jeg tabba meg ut på en del etter 5-6 timer med jobb. Delen var holderen til kulemutteren for y-aksen. Tidligere i høst tok jeg meg sammen og modifiserte delen slik at den nå kan brukes. Skal spare dere for kjedelige detaljer. Men kort oppsummert betyr det at jeg i teorien har alle deler som trenges for å få X og Y-aksene CNC-styrt.

I parallell med å lage de forskjellige delene har jeg også montert opp steppermotorer, strømforsyninger etc. på en Alu-plate. Denne monteres så i sokkelen på fresen slik at den er lett å ta ut når noe skal forandres. Jeg har også snoket tak i litt god kabel ifra skrotkassa på jobb for både endestoppbrytere og steppermotorer. Og i en av elektronikk-kassene mine fant jeg noen kjekke LEMO-plugger som er godt egnet til steppermotorledningene. Har laget endel av kablingen, men har enda ikke laget hull til å trekke dem igjennom veggen i sokkelen på fresen.

PCen har fått plass på veggen. Og skjermen er midlertidig montert ved siden av. Hengte den rett på veggen, men ser nå at jeg må lage et bedre stativ slik at jeg kan vinkle denne litt. Nå er det litt klønete.

Linux-CNC er oppe å kjøre på enklest mulig måte. Og det har vært testet imot steppermotorstyringene. Og jeg har også modifisert breakout-kortet jeg har. De optokoblerne som var brukt til galvanisk skille hang ikke med over 10kHz. Det var stadandard EL817S, byttet til TLP118. Det som gjenstår er å momntere en 5V-5V DCDC sak slik at jeg har galvanisk skille. Idag så deler PC-siden og Fres-siden jord og 5V, noe som jeg ikke synes er optimalt når det gjelder EMC.

Under er et situasjonsblide ifra demonteringen. Kan se skjermen og PCen bak fresen.

IMG_1285

Det jeg fikk gjort igår (takk
et være mor/baby-treff i boenheten tilknyttet verkstedet) var å demontere fresen og begynne å prøvemontere Y-aksen. Y-aksemutterholderen hadde negativ margin på å passe der den skulle, ref bildet under. Denne ble så slipt til for hånd, og hullet den skulle ned i ble også slipt litt.

IMG_1287

 

Kuleskruen måtte også kuttes til. Dette fikk jeg faktisk til med kappskiva på dremmelen.

IMG_1291

 

Så ble alt prøvemontert og strøm koblet til. Yaksen kjørte så fint som bare det!

For de som lurer på om jeg har stablet kulelagerkuler for å få montert på plass mutteren igjen, så kan jeg trøste dere med at det har jeg ikke. Jeg kjøpte en ekstra kulemutter, som jeg har tatt ut kulene av. Denne bruker jeg hver gang jeg trenger en mochup for å teste om ting går sammen. Det har spart meg for veldig mye plunder,

PS. Innlegget er utdatert med en drøy uke. DS.

Legg igjen en kommentar