neovim

Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er noe med terminalbaserte verktøy som appelerer til meg.

Da jeg med ujevne mellomrom trenger å editere en tekstfil på et system som ikke har noe grafisk grensesnitt er det ganske lurt å kunne bruke en editor som finnes over alt. VI er en sånn en. Men hvem har vel ikke startet VI, for å så måtte søke på google hvordan man skal stenge den ned igjen. Vel, nå bestemte jeg meg for å lære dette litt bedre. Da kom jeg ganske raskt borti https://neovim.io/. En mer moderne versjon av VIM, som igjen er en forbedret VI. Neovim er jo strålende. For en som har en dunkel fortid med Emacs, så er jo ikke dette så skremmende. Det er riktignok ganske mye å sette seg inn i, og konfigurasjonsmulighetene er praktisk talt uendelig, men jeg liker brukeropplevelsen veldig godt. For å forenkle oppsettet, så startet jeg med Astronvim (https://astronvim.com/). Dette er en av mange prefabrikerte oppsett man kan starte med å bygge sine egne tilpasninger fra. Når det er satt opp bra, så er det nesten ikke til å legge merke til at det utelukkende er tekstbasert. Jeg har brukt VSCode i en årrekke, og den er slett ikke ille, men jeg synes ikke den er bra. Bedre enn Eclipse og sånt som jeg brukte før det igjen, men fremdeles ikke fantastisk. Superkraften til Neovim er egentlig alle de fantastiske tastaturkommandoene. Spesielt de man bruker for å flytte seg rundt i teksten, velge tekst og editere den. I tillegg har den et veldig godt plugin-system med LUA-baserte config filer slik at man enkelt kan duplisere oppsettet på en annen PC. Selv har jeg lagt oppsettet mitt inn på Github, så kan jeg plukke det ned hvor som helst.

Hvis du leser dette, og har lyst til å prøve, så vær klar over et par ting.

  • Det er ganske dårlig dokumentasjon på mye av dette. Eller skal vi si, forvirrende. Siden det er så mange måter å gjøre samme ting på, så må man bruke en del tid på å skjønne prinsippene før man klarer å gjøre sine egne tilpasninger.
  • Hvis man søker etter hjelp, så lander man ofte på StackOverflow, der en eller annen stakkar blir æreskjelt for å ikke google det først. Ironisk nok er det disse treffene som dukker opp øverst når du søker på google.
  • Med Astronvim så er det mulig å sette opp plugins vha plugin-managere. Dette er vel og bra, men jeg klarer ikke å finne ut hvordan disse endringene blir lagret, og da blir det også vrient å sjekke det inn på Github. I stede har jeg editert lua-filene manuelt.
  • Vær forberedt på en bratt læringskurve. Her må du faktisk ta deg bryet med å lære en haug med kommandoer. Og glem musa. Det er tastaturet som redder dagen.

Legg igjen en kommentar