Kategoriarkiv: huskelapp

X og Y-akse «ferdig»

Nå sier jeg meg ferdig med modifikasjon av X og Y-aksen. Ikke at det er perfekt, men nå er det mer en godt nok til å kunne brukes i lang tid fremover.Hovedsaken med dagens innlegg er å vise litt bilder av herligheten:

 

Man ser  bla. endestoppbryteren for X-aksen med deksel.

Man ser bla. endestoppbryteren for X-aksen med deksel.

 Alu-platen er frest ut med denne fresen ved hjelp av Linux-CNC, som en test. Den første som jeg laget manuelt så alt for stygg ut.

Alu-platen er frest ut med denne fresen ved hjelp av Linux-CNC, som en test. Den første som jeg laget manuelt så alt for stygg ut.

Her ser vi X-aksens motorkobling. Den er lik som den på Y-aksen. Jeg har ettermontert de to låseskruene, da det ikke var tilstrekkelige å bare klemme  fast koblingen på de polerte akslingene på motorene.

Her ser vi X-aksens motorkobling. Den er lik som den på Y-aksen. Jeg har ettermontert de to låseskruene, da det ikke var tilstrekkelige å bare klemme fast koblingen på de polerte akslingene på motorene.

Her ser man at det godt kan ryddes litt i ledninger. Ingen stor jobb, men man bør også tenke på at det kommer noen slanger ifra smøresystemet etterhvert.

Her ser man at det godt kan ryddes litt i ledninger. Ingen stor jobb, men man bør også tenke på at det kommer noen slanger ifra smøresystemet etterhvert.

Nødbryter og nøkkel til nødbryter.

Nødbryter og nøkkel til nødbryter.

Det er en slik rund trigger for mikrobryteren på hver ende. Bildet viser den ende hvor det ble pent :).

Det er en slik rund trigger for mikrobryteren på hver ende. Bildet viser den enden hvor det ble pent :).

Her ser man også pleksiglassdekslet som sørger for å holde spon unna glidere og skruer.

Her ser man også pleksiglassdekslet som sørger for å holde spon unna glidere og skruer.

 

Fikk også testet litt på backlash på X-aksen. Den er på ca 3/100mm. Men den er ikke helt konstant. Så etter å ha lagt inn kompensering i LinuxCNC så bommer den med opp imot 1,5/100mm ifra gang til gang. Er litt usikker på om jeg skal være fornøyd eller ikke. Akkurat nå velger jeg å være fornøyd. Det er godt nok til de tingene jeg skal lage i nærmeste fremtid. Og når fresen har gått litt så bør jeg uansett ta en runde med å stramme opp og kompensere på nytt.

En annen ting jeg har testet siden sist er HSM-cam. Dette er en plugin til Autodesk Inventor. I sin enkleste form er den gratis. Den tøffe (5 akse) utgaven koster såpass at man får med Inventor på kjøpet. Men siden vi kjører Inventor på jobb så var det enkelt å bare laste ned gratisversjonen og teste. Dette fungerte akkurat slik jeg hadde drømt om. Når alle fresebaner, boreoperasjoner osv. er lagt til så kan man oppdatere delen, og så regenerere all g-koden uten å måtte fikle med noe som helst. en har innebygget simulator. Postprosessoren støtter LinuxCNC. Og man kan kjøre g-koden igjennom en «backplotter» som rett og slett simulerer hva som skjer basert på g-koden (og ikke på 3D-modellen). Sikkert mer viktig for de som utvikler HSM ann for meg, men det gir en god følelse å se koden kjøre på PCen før man putter den i fresen.

Nå er det klart for å lage deler til Z-aksen. Men før den tid må jeg nok ta meg en skikkelig rydderunde i verkstedet. Og jeg rekker helt sikkert også å feire litt jul og nyttår før det blir noe særlig med fresing.

 

Huskeliste for hva som videre kan gjøres med X og Y-aksen:

  • Ny mutterholder for Y-aksen (for å fjerne ca 0,12mm med backlash)
  • Forbedre ledningsføring.
  • Ferdigstille «røropplegget» for automatisk smurning.
  • Skave inn sleidene slik at de blir rette og presise.
  • Evt lage noen av delene som vises på nytt for å få de litt mer estetiske.

To-akset CNC


Stor fremgang!

Fikk montert alle delene til X-aksen. Og trengte bare to skiver for å fore opp holderen til X-aksemutteren. Med litt mer sliping på Den samme delen så fikk jeg det sammen. Alt annet passet som det var uten noen flere modifikasjoner.

Så da fungerte både X og Y-akse. Og nå da…. KONSTRUERE Z-akse!Skisse_Z-aksemotor og lagerholder

Som sagt så gjort. Tegnet i Inventor. Så var det å få til G-koder av dette. Det var mye knot. Som en huskelapp legger jeg oppskriften her.

1. Tegn delen i Inventor.
2. Lag en arbeidstegning av delen i Inventor. Plasser delen helt i nederste venstre hjørne. Og husk for all det å bruke en metrisk tegningsmal!
3. Eksporter tegningen som Autocad DWG (ikke Inventor).
4. Konverter denne DWG til DXF med «Any DWG DXF Converter»
5. Nå kan DXF tegningen importeres i f.eks CamBam, eller nc2g eller lignende.

Så til testing. Skulle jo ha laget disse Z-akse-delene. Men jeg må jo teste litt først. To av delene på X-aksen er ikke spesielt fine. Så den minste av disse ble valgt som testobjekt. Å frese den ut gikk veldig greit. Bomma litt på at jeg la inn litt «custom G code» i programmet. La inn koden G4 P5000, som jeg mente skulle gi 5000ms venting. Men enheten er ikke ms, men sekunder. Og 5000 av disse er en stund. Trodde jo lenge programmet hadde hengt seg…

En annen ting jeg har kobla på er en fjernkontroll. Dvs en slik:

XHC-hb04

Den er helt genial! Jeg har litt knotete plassering av skjerm, tastatur og mus. Når jeg fikk denne fjernkontrollen til å fungere så ble fresen så utrolig mye lettere å jobbe med. En hånd på å sveive Z-aksen (for det er jo den jeg nå må lage deler til) og fjernkontrollen i den andre, med en finger på pauseknappen. Helt genialt! Har lest på nett at denne har treg respons. Mulig det er slik med Mach3, men med LinuxCNC er iallefall responsen upåklagelig. Skylder noen en god flaske med noe brunt (, nei Fred, ikke Cola) for denne!

Litt dårlig med oppdaterte bilder, det skyldes utelukkende latskap.

 

 

[Huskelapp] Få terminal til å snakke IO

Lite aktivitet på bloggen, men det foregår litt bak kulissene. Frode har flygende quad (såvidt), med min egenproduserte ramme.

Uansett, dette er bare en liten notis til meg selv slik at jeg ikke glemmer dette lille trikset.

Får å få en terminal (f.eks i OSX) til å snakke med en serieport, så kan man skrive følgende.

screen -U /dev/tty.usbmodem1 115200

Må selvfølgelig sette inn riktig device, men så fungerer det.