Kategoriarkiv: Info

Dlg prototype

Skal skrive mer om denne etter hvert, men kort fortalt har jeg gått i gang med en dlg på 120cm vingespenn. Vingene er nesten ferdig.

Konstruksjonen er følgende:

  • Skumkjerne til vingene er laget av Jackofoam 400. Kuttet for hånd med varmetråd på buesag. Veier totalt 46g.
  • Vingene er trukket med 40g kraftpapir kjøpt på gigantrull fra Nor Engros for nesten ingen penger. Papiret veide tørt ca 12-13g.
  • Kraftpapiret er festet vått med vanlig snekkerlim (PVA) uttynnet i vann. Totalvekt på vingen etter at den hadde tørket igjen var ca 85g.
  • Lakkerte den med et (litt for tykt) strøk med vanlig hobbylakk. Burde tatt flere tynnere strøk, men dette er bare prototype. La på seg nok et 2-3g
  • Balanserorene ble så festet med Blenderm teip. Det var bra saker.
  • Har skåret ut plass til et par 5g servoer fra Dualsky

Og det er omtrent så langt jeg har kommet hittil. Neste punkt på agendaen blir å montere sammen vingehalvdelene og koble servoene. Derette skal jeg lage kropp av 2-3mm balsa for framkroppen, og et 6mm CF rør til halebom. Side- og høyderor lages av 2mm balsa.

Z-akse og VFD-styring

Z-aksen lever! Fikk dreid den siste delen, montert og testet Z-aksen. Den bare fungerer rett og slett. Veldig lite støy og meget fin gange på denne kombinasjonen av motor og steppermotorstyring. Steppermotordriveren er av en annen type enn de for X og Y aksen. Har tidligere også benyttet den på X-aksen og der fungerer den bedre enn den som er til X-aksen.

Så var det å få styring av VFDen opp og kjøre, ingen stor sak, men det passa fint å få dette på plass nå. Laga et interfacekort med noen optokoblere og en liten PWM->10V overgang. Masse trøbbe pga en idiotfeil i .hal fila (konfigurasjon av alle inn og utgangspinner). Fikk knota dette til så ser det meste ut til å fungere. Har planer om å utvide med en pickup på turtall. Da kan jeg har en PID som justerer for å holde konstant turtall uansett belastning.

Men denne spindelen er alt for treg til å frese endel av materialene jeg vil frese. Dvs skum og Alu med små freser. Så det blir nok å kjøpe en spindel fra Ebay når det nærmer seg jul. Enn så lenge så regner jeg med å klare meg med å enten kjøre litt sakte, eller å montere en liten brakett for dremelen.

Prøvemontering av steppermotor på Y-aksen på ZX-45 fresen

Dette prosjektet stoppet litt opp før sommerferien. Jeg tabba meg ut på en del etter 5-6 timer med jobb. Delen var holderen til kulemutteren for y-aksen. Tidligere i høst tok jeg meg sammen og modifiserte delen slik at den nå kan brukes. Skal spare dere for kjedelige detaljer. Men kort oppsummert betyr det at jeg i teorien har alle deler som trenges for å få X og Y-aksene CNC-styrt.

I parallell med å lage de forskjellige delene har jeg også montert opp steppermotorer, strømforsyninger etc. på en Alu-plate. Denne monteres så i sokkelen på fresen slik at den er lett å ta ut når noe skal forandres. Jeg har også snoket tak i litt god kabel ifra skrotkassa på jobb for både endestoppbrytere og steppermotorer. Og i en av elektronikk-kassene mine fant jeg noen kjekke LEMO-plugger som er godt egnet til steppermotorledningene. Har laget endel av kablingen, men har enda ikke laget hull til å trekke dem igjennom veggen i sokkelen på fresen.

PCen har fått plass på veggen. Og skjermen er midlertidig montert ved siden av. Hengte den rett på veggen, men ser nå at jeg må lage et bedre stativ slik at jeg kan vinkle denne litt. Nå er det litt klønete.

Linux-CNC er oppe å kjøre på enklest mulig måte. Og det har vært testet imot steppermotorstyringene. Og jeg har også modifisert breakout-kortet jeg har. De optokoblerne som var brukt til galvanisk skille hang ikke med over 10kHz. Det var stadandard EL817S, byttet til TLP118. Det som gjenstår er å momntere en 5V-5V DCDC sak slik at jeg har galvanisk skille. Idag så deler PC-siden og Fres-siden jord og 5V, noe som jeg ikke synes er optimalt når det gjelder EMC.

Under er et situasjonsblide ifra demonteringen. Kan se skjermen og PCen bak fresen.

IMG_1285

Det jeg fikk gjort igår (takk
et være mor/baby-treff i boenheten tilknyttet verkstedet) var å demontere fresen og begynne å prøvemontere Y-aksen. Y-aksemutterholderen hadde negativ margin på å passe der den skulle, ref bildet under. Denne ble så slipt til for hånd, og hullet den skulle ned i ble også slipt litt.

IMG_1287

 

Kuleskruen måtte også kuttes til. Dette fikk jeg faktisk til med kappskiva på dremmelen.

IMG_1291

 

Så ble alt prøvemontert og strøm koblet til. Yaksen kjørte så fint som bare det!

For de som lurer på om jeg har stablet kulelagerkuler for å få montert på plass mutteren igjen, så kan jeg trøste dere med at det har jeg ikke. Jeg kjøpte en ekstra kulemutter, som jeg har tatt ut kulene av. Denne bruker jeg hver gang jeg trenger en mochup for å teste om ting går sammen. Det har spart meg for veldig mye plunder,

PS. Innlegget er utdatert med en drøy uke. DS.

DLG!

 

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

Da har jeg endelig fått flydd litt DLG! Jeg innså at siden jeg ikke hadde klart å få bygd noe selv på 13 år så var det på tide med litt hjelp. HobbyKing har en SuperGeeII klone. Den kom på ca 2000,- inkludert toll. Så måtte jeg kjøpe til noen nye LiPo celler for å få plass til alt i nesa. Putta inn noen Dymond D47 servoer som jeg hadde ifra før og en liten enkel BEC for å få 5V ifra 2S LiPo.

Delene ifra HobbyKing er ikke imponerende fine. Men det er en mellomkvalitets DLG til en lav pris. Jostein D. har en fin en, men den kosta over 5k ferdig inn i landet. Der er byggekvaliteten ubeskrivelig mye bedre. Dog er jeg veldig fornøyd med å ha kjøpt den billige, for den har jo allerede vært i nærkontakt med trær, gjerder, stein, pallegafler osv. Eneste som har gått helt i stykker er at høyderoret knakk av. Litt epoxy så ble det ok igjen.
 
Men nå har jeg veldig lyst til å bygge DLG selv. Den jeg har kommer jeg til å slite ut rimelig raskt. Og det kommer plutselig til å bli behov for reservedeler… Høyde og siderorene ifra HK er glassfibertrukne balsaplater, ikke spesielt bra. Høyderoret mitt hadde slått seg skjevt allerede når jeg fikk det.
 
Så hva kan jeg si om å fly DLG? Det er vanvittig moro! Det er meget enkelt når det ikke er noe vind. Det er krevende med litt vind og turbulens. Og jeg har enda ikke klart å klatre mer enn noen små metere i litt turbulent termikk. Et godt kast gir med 45-60 sekunder med flyving i null vind. Flyet kan fly rimelig sakte (les gangfart) med en del flaps, og det flyr fort med litt negativ flaps. I høye hastigheter er det stor forskjell på en dårlig bygget modell slik som jeg har og en fint bygget modell slik som Jostein har. I tillegg hadde jeg det litt travelt når jeg bygget min og det er en del slurv. Men til gjengjeld så rakk jeg å få den ferdig til ferien og har flydd både på Senja, i Lofoten og hjemme på gården til mine foreldre.

Fresen snurrer og går!

Da er fresen ferdig montert og klar til bruk

Da er fresen ferdig montert og klar til bruk

Nå er fresen endelig klar til bruk. Dvs den har allerede vært brukt til litt småting. Fikk montert den ferdig rett før påske og freste da noen småbiter med Alu bare for å leke. Resultatet av den første fresingen var ikke spesielt god. Det var innimellom skikkelig dårlig faktisk. Feilen var enkel nok når jeg endelig fant ut av det. Mutrene fom låser sideveis tilting av fresehodet var på langt nær godt nok skrudd til. Så det først nå fresehodet var noen grader ut av vater.

Det som gjenstår av mekking på fresen er nye skiver til å ha under høydejusteringsskruene. Har noen gummibiter som skal ligge imellom disse og gulvet for å ta opp vibrasjoner. Og så trengs det noen nye girhendler. Begynte på dem idag, men det ble brått slutt når jeg trengte å bruke 12mm fresen. For av en eller annen grunn har jeg to stykk 10mm spennhylser og ingen 12mm. Og 12mm fresen min har 12mm skaft…

Det jeg har frest til nå er en monteringsplate for en servo. Servoen skal styre en ventil på SUB’s nye Nitrox-fylleanlegg. SUB er Bergens og dykkingens svar på NTHF. Det gjenstår endel deler før denne jobben er ferdig, men jeg føler jeg er godt igang. Det andre jeg har laget er en ny spesial-spint til gressklipperen. Tok dessverre ikke noe bilde før jeg monterte sammen de delene på gressklipperen. Men kort fortalt så er det en spesialdel som jeg ikke aner om jeg kan få kjøpt. Det tok meg under 30 minutter med fres og litt filing å lage denne. Og den fungerte perfekt. Hadde nok klart å lage den med bare fil og tolmodighet også, men det hadde ikke vært så moro.

Frekvensomformeren jeg bruker fikk jeg av Truls. Den fungerer helt fantastisk bra. Fresen spinner opp til normal hastighet på ca 2-3 sekunder. Veldig fin og myk start for motor og fres. Har ikke lagt til potmeter til styring av turtall enda, det kommer nok om ikke lenge. Har bestilt egnet potmeter på ebay.

Nå er jeg på jakt etter nye spennhylser. Aner ikke hvor jeg kan få kjøpt disse. De er 45,5mm lange og 24mm i diameter og ser slik ut:

Ukjent spennhylse

Tror det kan være noe propertiært som Chester har laget. Har sendt en epost til Reodors og spurt dem. Tips mottas med takk.

 

Hus og fres og sånt

Da har jeg endelig fått orden på verkstedet mitt. Og har hentet fresen. Det er en ZX-45 fres. Det finnes mange kloner ifra en mengde kina produsenter med navn IF-45, Rf-45 og ZX-45. Aner ikke hvilken som er orginalen. Den jeg har er brukt i ca 10 år. Har nok ikke gått så mye, men er stort sett opperert av lærlinger. Så ikke alt som hører til er i topp stand. Jeg har plukket alt i smådeler. Drøyt halvparten av delen er vasket og klare for å monteres igjen. Jeg kjøpte et murer trau, en vindusspylerpumpe (12V), slange og en malerkost på Biltema. Satte dette sammen med et batteri og hellte på 10l diesel. Tok ikke 30 minutter å bygge engang. Meget effektiv og fin delevasker.

Litt tilbake til verkstedet. Jeg har et rom som opprinnelig var garasjen i huset. Det er et (ujevnt) murgulv, grei høyde under taket, gulvvarme, og litt dårlig isolering. Jeg har satt inn en arbeidspenk i Eik på 3 meter. Litt hyller og en whiteboard. Har lagt inn en ekstra 16A kurs til fres og strøm over arbeidsbenken. Lys og varme går på en egen 10A kurs, så det er nok med strøm! Det er plass til både fres og isoporskjærer. Og gjerne også en dreibenk med tiden…

Her er litt bilder av fresen

_MG_8512

 

Girboks_MG_8520

Delevaskeren i aksjon:

_MG_8528

Og ja det blir renere:

_MG_8536

 

Bortsett ifra at hele underetagen stinker diesel så er jeg meget fornøyd!

Software radio

Ketil sendte meg nettopp en link til et open source prosjekt hvis mål er å lage en software radio som gjør alt fra 100MHz til 6GHz på et enkelt kort. Nå har jeg ikke lest veldig mye om dette ennå, men de ser ut til å ha noe fungerende hardware. Riktignok er det ikke integrert på et kort, men det er i hvertfall mer enn de fleste slike prosjekter.

En ting er å lage en generell basebåndkontroller basert på en eller annen råskinn DSP eller liknende, men å klare å få til en RF frontend som kan håndtere den spec-en de har satt jeg skal jeg nå se før jeg tror på.

http://ossmann.blogspot.no/search/label/hackrf