Kategoriarkiv: Info

Trykktesting

Da fikk jeg satt trykk på formen. Fant ikke noen bra ballonger, men fikk såvidt testet likevel.

Fikk trykket opp til 4 bar før første ballongen sprakk. De andre sprakk før 2 bar. Nå er jeg ikke sikker på hvilket trykk jeg skal bruke, men jeg vil ha konsistent suksess med minst 1 bar over det jeg skal holde under støp før jeg gidder å blande noe epoxy.

Nippelen var svært så vellykket. Smørte på litt «High vacuum grease» så tettet den ballongen som bare det. Ballongene sprakk i tuppen. Antakelig ble de hengende litt i formen når de skulle dytte seg fram. Mulig jeg må endre pod-en litt og gjøre spissen rundere.

Støpe DLG pod

Etter en lang dvale har jeg endelig kommet meg litt i gang igjen. Denne gangen med nye og oppdaterte planer for en 1m DLG. Nå har jeg nettopp laget en støpeform for pod (framkropp). Dette er negativ form frest ut i Prolab65, og gjort klar for trykksetting med ballong. Dreiet ut en messingnippel for tilkobling av trykkluft. Skal kjøpe ballong og teste den under trykk i dag.

Dlg prototype

Skal skrive mer om denne etter hvert, men kort fortalt har jeg gått i gang med en dlg på 120cm vingespenn. Vingene er nesten ferdig.

Konstruksjonen er følgende:

  • Skumkjerne til vingene er laget av Jackofoam 400. Kuttet for hånd med varmetråd på buesag. Veier totalt 46g.
  • Vingene er trukket med 40g kraftpapir kjøpt på gigantrull fra Nor Engros for nesten ingen penger. Papiret veide tørt ca 12-13g.
  • Kraftpapiret er festet vått med vanlig snekkerlim (PVA) uttynnet i vann. Totalvekt på vingen etter at den hadde tørket igjen var ca 85g.
  • Lakkerte den med et (litt for tykt) strøk med vanlig hobbylakk. Burde tatt flere tynnere strøk, men dette er bare prototype. La på seg nok et 2-3g
  • Balanserorene ble så festet med Blenderm teip. Det var bra saker.
  • Har skåret ut plass til et par 5g servoer fra Dualsky

Og det er omtrent så langt jeg har kommet hittil. Neste punkt på agendaen blir å montere sammen vingehalvdelene og koble servoene. Derette skal jeg lage kropp av 2-3mm balsa for framkroppen, og et 6mm CF rør til halebom. Side- og høyderor lages av 2mm balsa.

Z-akse og VFD-styring

Z-aksen lever! Fikk dreid den siste delen, montert og testet Z-aksen. Den bare fungerer rett og slett. Veldig lite støy og meget fin gange på denne kombinasjonen av motor og steppermotorstyring. Steppermotordriveren er av en annen type enn de for X og Y aksen. Har tidligere også benyttet den på X-aksen og der fungerer den bedre enn den som er til X-aksen.

Så var det å få styring av VFDen opp og kjøre, ingen stor sak, men det passa fint å få dette på plass nå. Laga et interfacekort med noen optokoblere og en liten PWM->10V overgang. Masse trøbbe pga en idiotfeil i .hal fila (konfigurasjon av alle inn og utgangspinner). Fikk knota dette til så ser det meste ut til å fungere. Har planer om å utvide med en pickup på turtall. Da kan jeg har en PID som justerer for å holde konstant turtall uansett belastning.

Men denne spindelen er alt for treg til å frese endel av materialene jeg vil frese. Dvs skum og Alu med små freser. Så det blir nok å kjøpe en spindel fra Ebay når det nærmer seg jul. Enn så lenge så regner jeg med å klare meg med å enten kjøre litt sakte, eller å montere en liten brakett for dremelen.

Prøvemontering av steppermotor på Y-aksen på ZX-45 fresen

Dette prosjektet stoppet litt opp før sommerferien. Jeg tabba meg ut på en del etter 5-6 timer med jobb. Delen var holderen til kulemutteren for y-aksen. Tidligere i høst tok jeg meg sammen og modifiserte delen slik at den nå kan brukes. Skal spare dere for kjedelige detaljer. Men kort oppsummert betyr det at jeg i teorien har alle deler som trenges for å få X og Y-aksene CNC-styrt.

I parallell med å lage de forskjellige delene har jeg også montert opp steppermotorer, strømforsyninger etc. på en Alu-plate. Denne monteres så i sokkelen på fresen slik at den er lett å ta ut når noe skal forandres. Jeg har også snoket tak i litt god kabel ifra skrotkassa på jobb for både endestoppbrytere og steppermotorer. Og i en av elektronikk-kassene mine fant jeg noen kjekke LEMO-plugger som er godt egnet til steppermotorledningene. Har laget endel av kablingen, men har enda ikke laget hull til å trekke dem igjennom veggen i sokkelen på fresen.

PCen har fått plass på veggen. Og skjermen er midlertidig montert ved siden av. Hengte den rett på veggen, men ser nå at jeg må lage et bedre stativ slik at jeg kan vinkle denne litt. Nå er det litt klønete.

Linux-CNC er oppe å kjøre på enklest mulig måte. Og det har vært testet imot steppermotorstyringene. Og jeg har også modifisert breakout-kortet jeg har. De optokoblerne som var brukt til galvanisk skille hang ikke med over 10kHz. Det var stadandard EL817S, byttet til TLP118. Det som gjenstår er å momntere en 5V-5V DCDC sak slik at jeg har galvanisk skille. Idag så deler PC-siden og Fres-siden jord og 5V, noe som jeg ikke synes er optimalt når det gjelder EMC.

Under er et situasjonsblide ifra demonteringen. Kan se skjermen og PCen bak fresen.

IMG_1285

Det jeg fikk gjort igår (takk
et være mor/baby-treff i boenheten tilknyttet verkstedet) var å demontere fresen og begynne å prøvemontere Y-aksen. Y-aksemutterholderen hadde negativ margin på å passe der den skulle, ref bildet under. Denne ble så slipt til for hånd, og hullet den skulle ned i ble også slipt litt.

IMG_1287

 

Kuleskruen måtte også kuttes til. Dette fikk jeg faktisk til med kappskiva på dremmelen.

IMG_1291

 

Så ble alt prøvemontert og strøm koblet til. Yaksen kjørte så fint som bare det!

For de som lurer på om jeg har stablet kulelagerkuler for å få montert på plass mutteren igjen, så kan jeg trøste dere med at det har jeg ikke. Jeg kjøpte en ekstra kulemutter, som jeg har tatt ut kulene av. Denne bruker jeg hver gang jeg trenger en mochup for å teste om ting går sammen. Det har spart meg for veldig mye plunder,

PS. Innlegget er utdatert med en drøy uke. DS.