Kategoriarkiv: 3D modellering

Fusion 360

Nå har jeg brukt et par uker på et flott CAD verktly som heter «Autodesk Fusion 360 Ultimate». Dette er et ganske tungt CAD verktøy som har mer eller mindre alle funksjoner man forventer av en profesjonelt parameter-drevet CAD verktøy. Når det er sagt, så har det fremdeles en del småkjipe bugs her og der, men utviklingsteamet er ganske bra på ballen. All lagring er Cloud basert, noe som er både bra og ikke. Krever litt tilvenning.

Men for å starte med det aller beste. For hobbybruk og start-ups med omsetning under $100000 er det gratis. Virkelig gratis, ingen begrensninger. Som hobbybruker får du den gromeste versjonen som koster $1200 i året. Ellers kan man betale $300 i året for en litt mer begrenset versjon.

Så er det den andre fantastiske tingen med dette programmet. Det inneholder en utgave av HSM Works 2.5D og 3D CAM. Dette er så fantastisk at jeg nesten ikke kan tro det. Denne CAM pakken går i ring rundt alt annet som er tilgjengelig for hobbybrukere. Stort sett er man nødt til å nøye seg med en halvbra CAM til par hundre dollar som er laget av en enkeltperson. I Fusion jobber man direkte på 3D modellen man har tegnet, fult integrert i tegneverktøyet. I tillegg kan den lage skikkelige verktøybaner av den mer avanserte sorten. Såkalt HSM verktøybaner.

Jeg testet nettopp på et aluminiumstykke, og forskjellen går i veldig stor grad på hvor agressive kutt man kan gjøre. En bra CAM sørger for at verktøyet treffer emnet på en slik måte at belastningen blir så jevn og liten som mulig. De billige CAM-pakken moser pare fresen rett inn i,  bråstopper inn i hjørner, og gjør masse rart som har en tendens til å knekke fresepinner.

Mens jeg tidligere med en 3mm pinnefres funne kutte ca 1.2mm dypt med mating på ca 1200mm/min, så kunne jeg nå kutte 5mm dypt med 1600mm/min.

Jeg kommer ennå ikke over at jeg får tilgang til dette både lovlig og gratis.

MoI 3D

Litt stille her i det siste.

Jeg fant ved en tilfeldighet et 3D modelleringsverktøy som var ganske bra. Det heter «Moment of Inspiration», eller MoI 3D. Dette programmet er laget av den samme som startet opp Rhino i sin tid. Dette verktøyet skiller seg ut fra de fleste andre 3D verktøy ved at det er svært enkelt å bruke, samt at det koster ganske lite penger. Foreløpig leker jeg meg med en 30 dagers demo. Kvaliteten på modellene er veldig bra, til tider bedre enn pakker som koster 10 ganger så mye.

Hvis du er interessert i 3D modellering, så er det vel verdt en titt.

http://moi3d.com

Her er et par render av en Ikea teskje som jeg modellerte for å trene litt. Selve renderingen er gjort med en annen pakke da MoI ikke har noen slike funksjoner i denne versjonen.