Kategoriarkiv: DLG

Discus Launched Gliders. Poster om bygging og flyging av slike

Limt sammen vingen

Limte sammen halvdelene med 5min epoxy. Det var vel og bra. Problemet oppsto når jeg skulle forsterke skjøten med et par striper glassfiber. I stede for å finne litt passende epoxy, så dro jeg fram 5min limet igjen. Det fungerte dårlig. Det er alt for tyktflytende til å fukte fiberen. Eller vil si, jeg fikk det til, men det ble mye kladd. Vingen la på seg 15g bare på dette, og det må vel sies å være litt klønete. Vel, man lærer så lenge man limer.

Dlg prototype

Skal skrive mer om denne etter hvert, men kort fortalt har jeg gått i gang med en dlg på 120cm vingespenn. Vingene er nesten ferdig.

Konstruksjonen er følgende:

 • Skumkjerne til vingene er laget av Jackofoam 400. Kuttet for hånd med varmetråd på buesag. Veier totalt 46g.
 • Vingene er trukket med 40g kraftpapir kjøpt på gigantrull fra Nor Engros for nesten ingen penger. Papiret veide tørt ca 12-13g.
 • Kraftpapiret er festet vått med vanlig snekkerlim (PVA) uttynnet i vann. Totalvekt på vingen etter at den hadde tørket igjen var ca 85g.
 • Lakkerte den med et (litt for tykt) strøk med vanlig hobbylakk. Burde tatt flere tynnere strøk, men dette er bare prototype. La på seg nok et 2-3g
 • Balanserorene ble så festet med Blenderm teip. Det var bra saker.
 • Har skåret ut plass til et par 5g servoer fra Dualsky

Og det er omtrent så langt jeg har kommet hittil. Neste punkt på agendaen blir å montere sammen vingehalvdelene og koble servoene. Derette skal jeg lage kropp av 2-3mm balsa for framkroppen, og et 6mm CF rør til halebom. Side- og høyderor lages av 2mm balsa.

DLG!

 

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

Da har jeg endelig fått flydd litt DLG! Jeg innså at siden jeg ikke hadde klart å få bygd noe selv på 13 år så var det på tide med litt hjelp. HobbyKing har en SuperGeeII klone. Den kom på ca 2000,- inkludert toll. Så måtte jeg kjøpe til noen nye LiPo celler for å få plass til alt i nesa. Putta inn noen Dymond D47 servoer som jeg hadde ifra før og en liten enkel BEC for å få 5V ifra 2S LiPo.

Delene ifra HobbyKing er ikke imponerende fine. Men det er en mellomkvalitets DLG til en lav pris. Jostein D. har en fin en, men den kosta over 5k ferdig inn i landet. Der er byggekvaliteten ubeskrivelig mye bedre. Dog er jeg veldig fornøyd med å ha kjøpt den billige, for den har jo allerede vært i nærkontakt med trær, gjerder, stein, pallegafler osv. Eneste som har gått helt i stykker er at høyderoret knakk av. Litt epoxy så ble det ok igjen.
 
Men nå har jeg veldig lyst til å bygge DLG selv. Den jeg har kommer jeg til å slite ut rimelig raskt. Og det kommer plutselig til å bli behov for reservedeler… Høyde og siderorene ifra HK er glassfibertrukne balsaplater, ikke spesielt bra. Høyderoret mitt hadde slått seg skjevt allerede når jeg fikk det.
 
Så hva kan jeg si om å fly DLG? Det er vanvittig moro! Det er meget enkelt når det ikke er noe vind. Det er krevende med litt vind og turbulens. Og jeg har enda ikke klart å klatre mer enn noen små metere i litt turbulent termikk. Et godt kast gir med 45-60 sekunder med flyving i null vind. Flyet kan fly rimelig sakte (les gangfart) med en del flaps, og det flyr fort med litt negativ flaps. I høye hastigheter er det stor forskjell på en dårlig bygget modell slik som jeg har og en fint bygget modell slik som Jostein har. I tillegg hadde jeg det litt travelt når jeg bygget min og det er en del slurv. Men til gjengjeld så rakk jeg å få den ferdig til ferien og har flydd både på Senja, i Lofoten og hjemme på gården til mine foreldre.

Hale nr 2

Andre forsøk ble betraktelig bedre. Først og fremst gikk vekten ned til 5.9g, noe som skyldes to ting. Først så presset jeg ut masse resin med papirtørkle før jeg lukket formene, eller mer korrekt, før jeg la inn skumkjernen. Deretter presset jeg sammen formen med 6 tvinger.

Photo 08.01.13 08 33 36

Tvingene løste også et annet problem. Nå har glassfiberduken fullstendig kontakt med skumkjernen over hele overflaten. Det er heller ingenluftbobler.

Photo 08.01.13 08 37 45

Jeg burde ha kuttet skummet ca 3-4mm i bakkant slik at duken hadde blitt limt sammen der. Slik det er nå så vil bakkanten bli lurvete hvis man sliper på den siden skummet da vil komme fram.

Snakker om skumkjernen, så ville det nok vært en fordel med hardere og stivere skum. Selve skummet utgjør omtrent 1.6g av den totale vekten, så selv med marginalt tyngre skum vil det ikke utgjøre så fryktelig mye.

Når det gjelder håndverket, så har jeg masse å gå på. Det er utrolig vanskelig å håndtere den tynne glassfiberduken. Når man klipper den, så henger den fast i hver minste lille hudflik på fingrene. Jeg tror nok at jeg må på med gummihansker under klipping også for å unngå skader på duken. Det andre problemet er når man skal legge den ned på de våte formene. Hvis man bommer, så blir duken ekstremt forvrengt hvis man tar den opp igjen, selv om man bare såvidt har tatt nedi.

 

Første hale ute av pressa

Resultatet ble ganske dårlig, men siden det er første forsøk er jeg likevel fornøyd.

Hva gikk galt?

 1. For mye resin, som igjen fører til for høy vekt.
 2. Dårlig kontakt mellom glassfiber og skumkjerne.

Begge disse problemene skyldes nok alt for lite press på formene. Jeg hadde rett og slett glemt dette når jeg startet, så det eneste jeg hadde for hånden var en verktøykasse på en 15-20kg. Dette var ikke i nærheten av å være nok. Den metoden som jeg har basert meg på bruker en hydraulisk presse for å presse sammene formene. Jeg tror nok at man kan få til mye med en 5-6 kraftige tvinger, men vi får se. Tipper jeg manglet ca 0.5mm på å presse formene helt sammen.

Hva gikk bra?

 1. Vel, den kom ut av formen, noe jeg må si meg godt fornøyd med. Hadde vært rimelig nedtur om formhalvdelene hadde blitt limt sammen for godt.
 2. Den liknet på en haleflate.
 3. Overflatefinishen ble fin.

Så da blir det nyee forsøk igjen om ikke så lenge. Tenker jeg masseproduserer noen skumkjerner først så jeg har noen å leke meg med.

DLG hale, første støp i gang

Da har jeg nettopp lagt opp første forsøk på å støpe DLG hale. Jeg trodde jeg hadde tatt bilde av formene, men det viste seg å være feil. Og siden formene er i bruk nå, så får det vente til en annen dag.

Dagen i dag besto i å frese ut skumkjerne av Depron. Se bildet under.

Dette viste seg å være ganske så greit. Tok en halvtimes tid inkludert oppspenning og alt som hører med, noe som kan gå enda raskere med litt tuning av g-koden samt litt trening.

Deretter klipte jeg til glassfiberduk, noe som er knølete når man bruker 25g/sqm duk. Tror nok det kunne blitt bedre, men det får duge som et første forsøk.

Deretter ble duken lagt i formene, et par striper med glassfiber-rovings ble lagt ned som bjelker, og så ble skumkjernen lagt på plass. Deretter blandet jeg resten av epoxyen med microballoons og sprøytet inn en framkant og en bakkant. Dette blir forhåpentligvis skviset på plass når formene er under press.

Formene ble lukket og satt under press.

Tålmodighetskrem ble påført i rikt monn, så får vi se hva morgendagen bringer.

Jeg laget ikke noe hengsel da jeg ikke har egnet kevlar. Dessuten prater vi om å gjøre halen all-moving, så da burde det ikke være nødvendig.

En prinsippsak

Jeg må jo innrømme at dette hadde ganske liten praktisk nytte, men nå var det nå slik at jeg satt der med en støpeform som var slepet sånn passe bra og sauset inn med slippmiddel. I all hast ble det organisert en tur til Biltema for å kjøpe en kvadrat med den mest ugunstige glassfiberen jeg kunne finne til dette formålet. en 300g vanlig kryssvevd duk som var så stiv som papp. Kostet bare 39.- da.

Det var ikke mulig å få den til å følge profilen i forkant, så jeg blandet litt microballoons for å fylle opp der. Alt var passe dårlig planlagt, og det var en skikkelig klinejobb. Siden det var sent og jeg var trøtt, så gadd jeg ikke å kutte mer enn ett lag med duk.

Uansett, formen er testet, slippmiddelet slapp (der var jeg ganske spent), og jeg har støpt min første glassfiberarmert plastdel i form (Har tidligere kun trekt en depronplate for å lage instrumentpanel til Ls3).

Så, hvordan føles det da?  Jo, det føles så bra.