Kategoriarkiv: DLG

Discus Launched Gliders. Poster om bygging og flyging av slike

Nyform og ny støp

Den første modellen var for liten til å romme mottaker og servo. Tabbe…

Ny modell, nye former og ny støp. Litt bedre nippel for feste av ballong, men her må jeg lage litt bedre for å få god tetting rundt ballongen.

Uansett, første støp gikk nesten bra. Hadde litt problemer med å lukke formen riktig, så jeg fikk litt fiber i klem. helt bakerst. Men der den ikke var i klem ble resultatet veldig bra.Nå støpte jeg med to lag glassfiber. Tror det er 160gsm, men jeg er ikke sikker. Det er fra en liten bit som har ligget i boden i evigheter. Usikker på når og hvordan den kom i hus.

Når jeg regner litt på det, så burde delen veid ca 13g med totalt 320gsm duk og 50% metning. Denne veier 9.5g. Tror kanskje jeg har satt på litt mye trykk, og dermed drevet ut for mye epoxy. Når jeg lukket formen var duken helt mettet og det var stort overskudd av epoxy, men når jeg ser på den nå i mikroskop er det ganske tørt. Kanskje 3 bar var for mye.

Printe DLG deler

Jeg har lenge hatt lyst til å bygge DLG, men jeg er litt lat. Så dagens latskapsøvelse er å se om jeg kan 3D printe deler. Og da mer spesifikt fremre del av Podden. Jeg hadde sett et filmklipp av en som snakket lenge og mye om seg selv, og litt om «Vase-mode» i 3D slicere. Typisk Youtuber der altså. Men jeg fikk lyst til å teste «vase-mode» selv. Dette er en spesialfunksjon der sliceren ser helt bort fra å skrive ut hele modellen din, men skriver kun ut det ytterste skallet, og da i den minste bredden som er mulig. Normalt den samme bredden som dysen på skriveren. Jeg testet litt med forskjellige instillinger, to dyseåpninger osv. Totalt ble det 6 utskrifter.

 1. Normal utskrift av en skallmodell, med skalltykkelse 1,2mm (3 linjebredder med 0,4mm dyse. Denne ble ca 60% ferdig før det ble hikke i utskrifta. Veide 5,3 gram.
 2. Vase mode, 0,4 mm dyse, 0,15mm lag 4,0 gram
 3. Vase mode, 0,4 mm dyse 0,2 mm lag, 3,7 gram
 4. Vase Mode, 1,0 mm dyse, 10% infill, 0,5mm lag 13,4 gram (en tabbeutskrift)
 5. Vase mode, 1,0 mm dyse, brim, 17 min printetid, 8,7 gram
 6. Vase mode, 0,6 mm dyse, brim, 1mm linjebredde, 0,5 mm lag 8,3 gram. Denne ble 7,7 gram når den var slipt og bunnen tatt ut.

Desverre skrev jeg ikke ned hvor lang tid hver enkelt av utskriftene tok. Jeg kjørte test nr. 3 i sliceren nå, og da estimerte sliceren 38 minutter, men den bruker å være optimistisk.

Så hva lærte jeg. Jo, det går fortere med større dyse, men ikke så mye at jeg normalt gidder å bytte, for det er endel styr. Kvaliteten på test 2. og 3. ble overraskende bra. Selv om de begge ble hule helt i tuppen (2-3mm hull). Ser ikke for meg at dette er noe jeg kan bruke til å lage en skikkelig POD med, men å skrive ut et deksel til å dra over podden, som lett kan erstattes etter en stygg landing, ja det er mulig. Men i ettertid ser jeg at jeg mest sannsynlig kommer til å bruke dette for å skrive ut skall, hvor jeg kan teste om det blir plass til det jeg vil putte inni, og for å teste om 3D modelleringen min er rett.

Trykktesting

Da fikk jeg satt trykk på formen. Fant ikke noen bra ballonger, men fikk såvidt testet likevel.

Fikk trykket opp til 4 bar før første ballongen sprakk. De andre sprakk før 2 bar. Nå er jeg ikke sikker på hvilket trykk jeg skal bruke, men jeg vil ha konsistent suksess med minst 1 bar over det jeg skal holde under støp før jeg gidder å blande noe epoxy.

Nippelen var svært så vellykket. Smørte på litt «High vacuum grease» så tettet den ballongen som bare det. Ballongene sprakk i tuppen. Antakelig ble de hengende litt i formen når de skulle dytte seg fram. Mulig jeg må endre pod-en litt og gjøre spissen rundere.

Limt sammen vingen

Limte sammen halvdelene med 5min epoxy. Det var vel og bra. Problemet oppsto når jeg skulle forsterke skjøten med et par striper glassfiber. I stede for å finne litt passende epoxy, så dro jeg fram 5min limet igjen. Det fungerte dårlig. Det er alt for tyktflytende til å fukte fiberen. Eller vil si, jeg fikk det til, men det ble mye kladd. Vingen la på seg 15g bare på dette, og det må vel sies å være litt klønete. Vel, man lærer så lenge man limer.

Dlg prototype

Skal skrive mer om denne etter hvert, men kort fortalt har jeg gått i gang med en dlg på 120cm vingespenn. Vingene er nesten ferdig.

Konstruksjonen er følgende:

 • Skumkjerne til vingene er laget av Jackofoam 400. Kuttet for hånd med varmetråd på buesag. Veier totalt 46g.
 • Vingene er trukket med 40g kraftpapir kjøpt på gigantrull fra Nor Engros for nesten ingen penger. Papiret veide tørt ca 12-13g.
 • Kraftpapiret er festet vått med vanlig snekkerlim (PVA) uttynnet i vann. Totalvekt på vingen etter at den hadde tørket igjen var ca 85g.
 • Lakkerte den med et (litt for tykt) strøk med vanlig hobbylakk. Burde tatt flere tynnere strøk, men dette er bare prototype. La på seg nok et 2-3g
 • Balanserorene ble så festet med Blenderm teip. Det var bra saker.
 • Har skåret ut plass til et par 5g servoer fra Dualsky

Og det er omtrent så langt jeg har kommet hittil. Neste punkt på agendaen blir å montere sammen vingehalvdelene og koble servoene. Derette skal jeg lage kropp av 2-3mm balsa for framkroppen, og et 6mm CF rør til halebom. Side- og høyderor lages av 2mm balsa.

DLG!

 

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

DLG flyving i Lofoten sommeren 2013

Da har jeg endelig fått flydd litt DLG! Jeg innså at siden jeg ikke hadde klart å få bygd noe selv på 13 år så var det på tide med litt hjelp. HobbyKing har en SuperGeeII klone. Den kom på ca 2000,- inkludert toll. Så måtte jeg kjøpe til noen nye LiPo celler for å få plass til alt i nesa. Putta inn noen Dymond D47 servoer som jeg hadde ifra før og en liten enkel BEC for å få 5V ifra 2S LiPo.

Delene ifra HobbyKing er ikke imponerende fine. Men det er en mellomkvalitets DLG til en lav pris. Jostein D. har en fin en, men den kosta over 5k ferdig inn i landet. Der er byggekvaliteten ubeskrivelig mye bedre. Dog er jeg veldig fornøyd med å ha kjøpt den billige, for den har jo allerede vært i nærkontakt med trær, gjerder, stein, pallegafler osv. Eneste som har gått helt i stykker er at høyderoret knakk av. Litt epoxy så ble det ok igjen.
 
Men nå har jeg veldig lyst til å bygge DLG selv. Den jeg har kommer jeg til å slite ut rimelig raskt. Og det kommer plutselig til å bli behov for reservedeler… Høyde og siderorene ifra HK er glassfibertrukne balsaplater, ikke spesielt bra. Høyderoret mitt hadde slått seg skjevt allerede når jeg fikk det.
 
Så hva kan jeg si om å fly DLG? Det er vanvittig moro! Det er meget enkelt når det ikke er noe vind. Det er krevende med litt vind og turbulens. Og jeg har enda ikke klart å klatre mer enn noen små metere i litt turbulent termikk. Et godt kast gir med 45-60 sekunder med flyving i null vind. Flyet kan fly rimelig sakte (les gangfart) med en del flaps, og det flyr fort med litt negativ flaps. I høye hastigheter er det stor forskjell på en dårlig bygget modell slik som jeg har og en fint bygget modell slik som Jostein har. I tillegg hadde jeg det litt travelt når jeg bygget min og det er en del slurv. Men til gjengjeld så rakk jeg å få den ferdig til ferien og har flydd både på Senja, i Lofoten og hjemme på gården til mine foreldre.

Hale nr 2

Andre forsøk ble betraktelig bedre. Først og fremst gikk vekten ned til 5.9g, noe som skyldes to ting. Først så presset jeg ut masse resin med papirtørkle før jeg lukket formene, eller mer korrekt, før jeg la inn skumkjernen. Deretter presset jeg sammen formen med 6 tvinger.

Photo 08.01.13 08 33 36

Tvingene løste også et annet problem. Nå har glassfiberduken fullstendig kontakt med skumkjernen over hele overflaten. Det er heller ingenluftbobler.

Photo 08.01.13 08 37 45

Jeg burde ha kuttet skummet ca 3-4mm i bakkant slik at duken hadde blitt limt sammen der. Slik det er nå så vil bakkanten bli lurvete hvis man sliper på den siden skummet da vil komme fram.

Snakker om skumkjernen, så ville det nok vært en fordel med hardere og stivere skum. Selve skummet utgjør omtrent 1.6g av den totale vekten, så selv med marginalt tyngre skum vil det ikke utgjøre så fryktelig mye.

Når det gjelder håndverket, så har jeg masse å gå på. Det er utrolig vanskelig å håndtere den tynne glassfiberduken. Når man klipper den, så henger den fast i hver minste lille hudflik på fingrene. Jeg tror nok at jeg må på med gummihansker under klipping også for å unngå skader på duken. Det andre problemet er når man skal legge den ned på de våte formene. Hvis man bommer, så blir duken ekstremt forvrengt hvis man tar den opp igjen, selv om man bare såvidt har tatt nedi.