Kategoriarkiv: lego

Lego-servo

Dette ser lovende ut. Dette er en helt vanlig rc-servo som jeg har laget en Lego brakett til, og et tannhjul som passer med Lego tannhjul. Dette tannhjulet passer rett på servo-akslingen.

Braketten er laget slik at akslingen passer med hullene i lego. Da burde det være ganske greit å bygge med den.

Da er batteriholderen ferdig

En siste justering, så passet den perfekt. I tillegg har jeg gitt den et (generøst) lag med sort spraylakk så den ikke skal bli sprø. Denne plasten er ikke så glad i langvarig UV eksponering. Den blir hardere og sprøere etter som tiden går. Litt lakk bøter på dette.

Filene har jeg lagt ut på Github ( https://github.com/kjellhar/LegoRobot ) og på GrabCad ( https://grabcad.com/library/boschgba12v-battery-adapter-1 )

Bosch 12V batteriholder

Batteriene til 12V Blå-Bosch er egentlig ganske så kjekke til mye, har jeg tenkt. De er passe store, robuste, og trygge i forhold til de flate batteriene man vanligvis bruker til RC. Hvis man leter litt på nett, så er det ganske rimelige også. Problemet er bare at de må kobles til på et vettugt sett for å kunne brukes.

Etter å ha grublet litt, så kom jeg til at helt vanlige 6.3mm flatstifter, slike som passer i helt vanlige kabelsko, passer perfekt. Det mangler bare en måte å holde det hele sammen på. Så derfor satte jeg meg ned med et batteri, et skyvelære, litt papir og blyant, og mitt skarpeste blikk og laget en 3D-modell i Fusion360. Denne printet jeg ut på jobben, og resultatet ser du på bildene under.

Kabelskoene ble klemp på ledning og limt fast med epoxy. Hullet på undersiden var laget slik at det var bare å dytte dem inn til de stoppet, så sto de perfekt. Denne prototypen fungerte ganske bra, men det var litt dårlig tilpasning til batteriet der hvor de møtes på ytterkapslingen. Tilpasningen inne i kaviteten var perfekt. I tillegg måtte jeg lage en måte å feste den til lego på. Derfor har jeg modifisert modellen, og skal printe ut en oppdatert versjon i morgen. Den nye modellen ser du under. Det gule er 3D printet. Den grå lego-delen er en standard del som vi limer fast med epoxy.

Servo og motorstyring til Lego

Roverprosjektet går nok sin skjeve gang. Sakte men sikkert. Det er et par ulemper med dette prosjektet. Det er ganske komplisert, så Jonas kan ikke involvere seg så veldig mye ennå, og så kommer det til å ta ganske lang tid. Derfor har vi dratt i gang et lite sideprosjekt som skal gå ganske så fort og gæli. Jonas har masse Lego Technics, men det er et par nøkkelkomponenter som mangler. Det ene er skikkelig styring av motorene, og det andre er skikkelige servoer. I tillegg hadde det jo vært fint å kunne programmere dette med Python eller noe slikt. Alt dette kunne vi mer eller mindre løst med Lego Mindstorm, men det er grisedyrt. Og siden vi allerede har masse som kan brukes, samt er i stand til å lage resten, så skal følgende gjøres.

  • Lego-fester skal limes fast til en vanlig (kraftig) RC-servo
  • En lego-arm, eller lego-tannhjul skal limes eller skrus fast på servohornet.
  • Jeg skal grave fram en RaspberryPi 3b fra skuffen.
  • Jeg skal lage et lite hjemmemekket RPi Hat kort med to PWM motorkontrollere og plugger til 4 servoer. Hvis jeg er skikkelig inspirert så legger jeg på 8 utganger til LEDs e.l., samt 8 innganger til knapper e.l.
  • Strømforsyning skal fikses med batterier til Bosch 12V verktøy. Jeg har blå-Bosch versjonen av dette liggende, og trenger vi flere kan de skaffes ganske billig. Fordelen med dette er at vi har lader, batteriene er robuste og trygge, samt at de tåler juling. Og 3Ah varianten kan kjøpes for rundt 600kr hvis vi trenger flere.
  • Men da må jeg lage en batteriholder…. Nei vent, jeg har laget en batteriholder. Se neste post.

Så når HAT-kortet er laget (tenker å frese PCB sjøl siden det er ganske enkelt), så er resten av jobben litt klatting og liming med Lego-deler. Deretter er det bare å gyve løs på programmering og bygging.