Julekvelden nok en gang

I dag kom kulelagerskinnnene, og med det har jeg alle de store mekaniske komponenetene i hus (bortsett fra noen aluminiumsdeler jeg ikke har laget ennå). Det som mangler er selvfølgelig motorer, og elektronikk, men det kommer etter at byggingen blir mer ferdig.

Men, tilbake til kulelagerskinnene. Jeg har lagt inn litt bilder og beskrivelse av delene nederst på delelistesiden.

Jeg kunne selvfølgelig ikke la disse delene ligge urørt, så det bar først en tur på Biltema og Clas Ohlson for å kjøpe litt skruer og smått. Skinnene monteres med T-muttere og 20mm M5 bolter fra oversiden i Rexroth profilen. Egentlig burde man planslipt profilene først slik at de blir helt flate, men Late-Kjell bestemte at vi prøver uten først. Det endelige svaret får jeg ikke før jeg drar fram en indikatorklokke og måler, men det var ikke noe problem å få lagerblokkene til å gå lett uten å knipe seg fast.

 

Jeg skal skrive en litt mer omfattende artikkel om hvordan jeg skrudde sammen herligheten for å få alt parallelt, men kort fortalt går det ut på å stramme skruene på en skinne først, og så bruke vogna til å rette opp den andre. Deretter strammer jeg kuleskruefestene i en bestemt rekkefølge.

Aller først festet jeg selvfølgelig blokkene til Y-akse plata. Denne plata har nøyaktig freste kanter som er parallelle der blokkene kan legges inntil. Blokkene har også en referansekant som er slipt helt parallell med lagerbanene.

Her er bilde av vidunderet så langt. Det er en del skruer som stikker opp fra Y-akse plata. Disse skal egentlig være forsenket, men jeg hadde ikke korte nok skruer (10mm), så jeg satte på en skive og bruke 16mm så lenge.

Nå har jeg ikke målt ennå, men bare ved å rive og dra litt i det, virker alt svært så solid og stivt. Det er ikke mulig å kjenne noe slakk i noen retning, så da blir det indikatorklokka som må fram igjen. Litt er det sikkert.

Jeg festet batteridrillen på kuleskruen og kjørte litt frem og tilbake, og den gikk lett som bare det.

Det var også hyggelig at tegningene mine har stemt, og alt passer sammen. Det har tross alt vært et ganske stort design for en fullstendig uerfaren 3D-CAD bruker. Alle skruhullene er på rett plass, og høyder og avstander ser ut til å stemme.

Legg igjen en kommentar