Ad-hoc måling av backlash

Jeg tok med en indikatorklokke i dag for å se om jeg kunne få litt inntrykk av dødgangen. Klokka ble montert til ramma ved hjelp av en t-mutter, og satt svært så stødig. Deretter kjørte jeg vogna inntil slik at spissen ble presset inn ca 1mm, og så nullstilte jeg skalaen. Hver strek på indikatorklokka er 0.01mm.

Det første jeg ville prøve var å se hvor mye dødgang det var i vinkel-kontaktlagerene til kuleskruen. Det er for ordens skyld de som sitter inne den sorte blokke nederst til høyre i bildet. Disse lagerene er veldig Kina-vare, og veldig billig, så jeg hadde ikke alt for store forhåpninger. For å måle dette, så la jeg press på endene av selve kuleskruen, og prøve å skyve den frem og tilbake. Min grovt kalibrerte arm anslår kraften til å være ca 10kg.

http://www.oppfinneriet.no/wp-content/uploads/2011/05/backlash_1.mov

På videoen ser man at nåla beveger seg 4-5 hundredeler, og så spretter tilbake igjen til ca 0.01mm avvik. Det kan se ut som om det er ca 0.01mm fri dødgang i lageret, og at det i tillegg er et eller annet som gir etter for presset. Hvis man gjør lette kutt, så burde dette fungere ganske bra.

Det neste forsøket besto i å se hvor mye dødgang det er når jeg drar i selve fresebordet. Dette vil i praksis være summen av dødgangen i vinkelkontaktlagerene og kuleskruen. Et problem med denne testen er at kuleskruen fort kan begynne å rotere når jeg drar i bordet. Vel, dette er ikke noe vitenskapelig test, så jeg prøver. Dessuten må jeg dra ganske hardt får å rotere skruen.

http://www.oppfinneriet.no/wp-content/uploads/2011/05/backlash_2.mov

Her er det tydelig at dødgangen er litt større, men fremdeles overraskende lite. Når jeg legger vekt på den, så fjærer den 3-4 hundredeler, og så spretter den tilbake til ca 0.02mm fra utgangspunktet. Så det vil si at vi har ca 0.01mm ekstra dødgang i kulemutteren.

Dette var jo ikke akkurat noen presis måling, men den ga i hvertfall en liten oversikt over hva man kan forvente. Jeg hadde fryktet kanskje så mye som 0.05-0.1mm dødgang på grunn av lagerene. Når jeg får montert steppermotorer og satt systemet mer i gang, så skal jeg måle litt mer vitenskapelig, så får vi se hva fasiten blir.

Legg igjen en kommentar