Det lager seg nesten selv

Vel, ikke helt, men i dag har fresen laget deler til seg selv.

Det har vært en ganske produktiv dag i dag. Mye som har blitt ferdig, og mange detaljer som er fikset og avklart. Mesteparten av jobben måtte jeg nok gjøre selv, men på slutten i dag har fresen jobbet en god del.

Jeg planla å sette på dobbel kulemutter på det om nå er Y-aksen (tidligere X) for å redusere dødgang, men heldigvis bestemte jeg meg for å måle den først. Til min store overraskelse var dødgangen her mindre enn jeg klarte å måle, dvs mindre enn 0.005mm. Jeg så derfor ikke noen grunn til å gjøre den jobben da, så det var 2 timers arbeid spart.

Parallellportkortet jeg kjøpte har t releer som tåler 230V/16A. Perfekt for å skru av og på spindelen. Jeg skrudde opp en vanlig stikkontakt inni kassa, og koblet den opp via releet. Og så kunne jeg skru av og på spindelen via G-kode. Nesten en forutsetning spør du meg. I tillegg til at man slipper brydderiet med å slå av og på manuelt før og etter program, så får man også fordelen av at spindelen stopper når man avbryter programmet. Kjekt hvis man må stoppe ting litt fort.

Neste punkt på agendaen var å lage litt mer deksler i MDF. Jeg laget sidevegger til kassa. Det eneste som mangler nå er frontdekselet, men det kan jeg ikke sette på før jeg har byttet ut den gamle haugen av en PC med en liten Atom basert (venter på bursdagen min).

Det siste jeg gjorde i dag var å få ferdig fresebordet. Først saget jeg til to MDF plater i passe størrelse. Hvorfor to? Jo jeg trengte en som er tykkere enn 16mm, og jeg orket ikke å kjøpe en hel plate på 100×200 (eller hva det nå er) bare for dette. Jeg tapet alt sammen til Rexroth profilene med dobbeltsidig tape, og brukte fresen til å lage hull for å skru fast platene, og hull for islagmuttere som skl brukes til å spenne fast arbeidsstykke.

Undersiden:

 

Og oversiden

 

Det siste jeg gjorde var å skru fast MDF platene til fresebordet, og så planfrese dem. Dette sikrer at bordet er parallelt med X og Y aksen, og helt plant.

Det var vel det. Neste jeg skal gjøre nå er å måle opp om aksene fremdeler er ortogonale, og når det er i orden er jeg i grunnen klar for å lage ting.

2 kommentarer

  1. Jeg og Thomas skulle kjøpe MDF en dag. På OBS Bygg hadde de kun profilert MDF til salgs. Men de hadde noen plater med helt fin MDF som ble brukt som innpakning når de profilerte platene ble pakket på paller. Vi spurte om vi kunne kjøpe en slik, nei det fikk vi ikke, men vi kunne jo bare ta den med oss. Den skulle jo kastes likevel…

    Mvh
    Bernt

Legg igjen en kommentar