Diverse oppdateringer

Tenkte jeg kunne nevne litt forskjellige småting som har blitt gjort.

Endestoppbryterene er montert, bortsett fra en som jeg ødela. Venter på ny bryter fra Farnell.

Jeg var litt spent på hvor presise disse bryterene er. Det står ingenting om det i databladet, men det som er viktig for dette bruket er at bryteren slår inn på eksakt samme punkt hver gang. Litt måling ga svært så oppløftende resultater. Det virker som om bryteren er presis på langt bedre enn 0.005mm. Jeg klarte ikke å se noe forskjell fra gang til gang på det måleinstrumentet jeg har til rådighet.

Ellers har jeg besluttet å pakke kulemutter og linærlager med kulelagerfett. Det er jo et spørsmål om man går for olje eller fett. Olje har den fordelen at støv og skitt ikke fester seg så lett, mens fett har den fordelen at det ikke damper bort. For en hobbymaskin trengs det sannsynligvis ikke å smøres om på mange år hvis man bruker fett, men det kan hende at man drar spon inn i lagerene. Effektiv skjerming av kuleskrue og skinner burde bøte på dette problemet. Jeg dro nå i hvertfall fram fettpressa og fylte opp lagerene på Y-aksen. Litt jobb var det siden jeg måtte demontere en god del for å komme til. Skal ta de andre aksene etter hvert.

Jeg har eksperimentert mye med hastighet og akselerasjon på aksene. Det er ganske mange parametre å skru på, og det tar litt tid å bli kjent med dem. Foreløpig har jeg kjørt aksene opp til 6000mm/min med ganske bra hell, men det er et problem. Såvidt jeg har skjønt, så er det ganske vanlig at step-motorer har en turtallsone hvor dreimomentet faller en del. På mine kan det se ut som om dette skjer rundt 3000-3500mm/min. Det er umulig å kjøre dem stabilt på disse hastighetene, og motoren staller ofte når man akselererer gjennom dette området. Maks hastighet på 2700mm/min ser ut til å fungere bra. Må prøve dette igjen når jeg før øket spenning på strømforsyningen min. Nå er det omtrent 42V, men ved å sette noen innganger riktig kan den bli opp til ca 55V. Dette bør øke dreimomentet på høye hastigheter en god del. Akselerasjonen er satt til 500mm/s^2 og jeg bruker 10x mikrostepping.

Skal hente spindelen på mandag. Ligger på UPS og venter på meg.

Legg igjen en kommentar