Smøring

 

Et av de største problemene med fresen hittil er mangelen på automatisert smøring og fjerning av spon. Når man freser aluminium uten dette, så tar det ikke mange sekundene før aluminiumet kliner seg fast til fresepinnen, og den vil raskt knekke. Løsningen på dette er å smøre verktøyet, og fjerne sponene. En klassisk metode er å kontinuerlig skylle arbeidsområdet i store mengder spesialolje, eller egentlig en blaning av spesialolje og vann, men dette er mer gris en jeg kan håndtere inni bua mi. En bedre løsning er å bruke tåke- eller dråpesmøring. Man tilfører da en minimal mengde smøring, og lar trykkluft blåse bort sponene. Selv bruker jeg etanol eller isopropanol når jeg freser aluminium. Fungerer glimrende, og det damper bort uten det minste søl. Mange bruker tynn olje, WD-40 eller noe slikt, men jeg synes ikke det fungerer noe bedre.

På tegningen (klikk for stor versjon) over har jeg skissert et dråpekjølingsystem som jeg har tenkt å lage. Det hele drives av en liten kompressor, og selve dysene lages av to sprøytespisser. I den øverste dysa kommer det ut alkohol, og trykkregulatoren bestemmer hvor mye. I den nederste dysa kommer det ut luft, som drar med seg dråpen og smører arbeidsområdet samtidig som den blåser bort spon. Trykket på lufta vil nok være noe høyere enn det som driver ut alkoholen, så derfor trenger den en egen regulator. Jeg tenker å lage en liten plastdel for å feste dysene, og denne skal jeg feste på en justerbar arm slik at den kan plasseres et 2-3cm unna freseområdet.

Dette opplegget burde være mulig å mekke for under et par-tre hundrelapper (jeg har allerede kompressor). Jeg trenger:

  • To sprøytespisser, en tynn og en tykk
  • Et par meter med slange
  • Noen slangekoblinger
  • En modellfly fueltank
  • To billige regulatorer
  • Litt delrin plast
  • Et par gjengestenger, evt. en fleksibel arm
  • Noen små aluminiumsklosser
  • Noen skruer

Med et slikt system på plass (gitt at det virker bra),  blir det mulig å sette igang en jobb og så gjøre noe annet. Det kan jeg ikke i dag, og det er utrolig kjedelig å stå i 2 timer å se på en CNC-fres jobbe. For ikke å snakke om hvor usunt det er å stå i en intens isopropanoldamp. Manuell smøring blir alltid mye mer raus enn et automatisk system.

Legg igjen en kommentar