Fresebord i aluminium

 

Fresebord i MDF

Hitill har jeg klart meg med et fresebord av MDF plater med M8 islagmuttere banket inn fra baksiden for å feste skrustikke og emner. Dette virket greit til å begynne med, men av og til ble delene jeg freste skjeve og unøyaktige. Litt nærmere undersøkelse viste at MDF platen var synderen.

Først og fremst blir den deformert når jeg strammer til skruene hardt. Dette fører til at skrustikke og emner ikke lenger ligger plant på fresebordet, og deler vil havne litt skjevt.

Det andre som skjer er at klemjernene vil gi seg litt, eller mer korrekt, MDF platene som klemjernene er festet til. Dermed kan skrustikka forskyve seg sidlengs når man prøver på et litt agressivt kutt. Dette er noe jeg aldri har opplevd på manuellfresen på jobben som har støpejernsbord.

Det ideelle hadde vært å få tak i en støpejernsplate da disse er svært stabile, men det er vanskelig å finne. Jeg trenger en plate på 25x50cm som er 15-25mm tykk. Det andre er at støpejern er noe skikkelig dritt å bearbeide. Løsningen min ble å skaffen en 25mm tykk aluminiumsplate. Nesten like bra.

Så her er plata som skal brukes. Jeg kjøpte den hos Radia mekaniske som holder til på Furuset. De selger metaller til privatpersoner i små kvanta. De er dyrere enn Maskinbutikken.no, men kan til gjengjeld skaffe nesten alt. Denne plata ble skjært til med vannkutter, og er svært nøyaktig dimensjonert. Nå har jeg kun stållinjal som er lang nok til å måle den, men jeg tipper dimensjonene ligger innenfor 0.25mm, og hjørnene er like nøyaktig 90 grader som stålvinkelen min. Jeg kan med andre ord bruke den uten å bearbeide kantene utover å dra over en fil for å ta gradene.

Det som står på programmet nå er å lage hull for å feste den til X-aksen, samt pepre den med M8 skruhull. Jeg tenker å lage en grid med M8 hull med 25mm avstand. I mellom disse hullene vil jeg lage 5mm hull for å dytte nedi styrepinner. Hvis jeg retter bordet opp med aksene, kan jeg da relativt enkelt feste ting rett uten å bruke vippeindikator. Det siste jeg skal gjøre da, når plata er montert og rettet bra opp, er å kjøre fresen over hele flaten for å plane den ut.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar