Behov for båtinstrumenter

Jeg trenger to instrumenter for båt: Kompass og vindmåler.

Kompass

Jeg trenger et kompass i (seil)båt som gir NMEA0183 data ut. Tanken er foreløpig å bruke en 3-akse kompass med SPI/I2C interface, en bitteliten mikrokontroller og så døtte dataene ut. Men siden båter kan bevege seg rundt alle tre aksene og siden jordens magnetfelt ikke er parallelt med jordoverflaten krever dette litt mer tenking enn bare å bruke et enkelt 1-akse kompass. Særlig siden bevegelige deler er like velkomne som multiresistente stafylokokker på et aldershjem.

Vindmåler

Også denne skal være uten bevegelige deler. Og litt av problemet er at platformen kan helle opptil 45 grader. Her skal vindfart og retning måles. Jeg har fått to ideer foreløpig som skal viderebehandles mentalt:

Ultralyd: Plasser (minst) to sett med ultralyddingser på mastetoppen (på en plattform), 90 grader på hverandre. Mål tiden det tar for en puls å gå de to retningene, og prosesser dataene. Problem er krenging. Kan kanskje løses ved å bruke liten lydkilde og )-formet mottaker.

Venturikuler: Plasser to kuler nesten oppå hverandre. I toppen på den underste bores et lite hull og trykk måles, P. Rundt periferien av den nederste plasseres også et sett trykkmålere og vi måler P1-Pn. Prosesser dataene, og vis vindretning&fart.

Og om dere skulle tenke på det: Lineære akselerometer for å finne ditt og datt (eller filtrene bak dem) får litt å stri med da det kan være en hel del bevegelser i dårlig vær.

Og skisser kommer kanskje etterhvert.

Fred-Johan

3 kommentarer

  1. Men vil ikke de fleste bevegelsene i en båt som man ikke ønsker være relativt periodiske, mens det man ønsker å kompensere for er det stasjonære.

    Dvs man kan filtrere det hele, og ende opp med avlesning fra akselerometer som gir en grei indikasjon på krengning.

  2. Ja, nå leste jeg innlegget ditt helt ferdig, så da har du forsåvidt allerede kommentert innlegget mitt. Men når det er sagt, så er det jo ikke all verdens mikrokontroller du behøver for å få litt sprut i filterene. Dessuten får man jo Cortex M0 prosessor med 32 pinner til 15 spenn. Med andre ord marginalt dyrere en supershaity AVR8 kontrollere.

Legg igjen en kommentar