Forberedelse til CNC konvertering

Da har jeg såvidt begynt å forberede konvertinger av min ZX-45 fres ifra å være helt manuell til å være CNC. I første omgang har jeg demontert X og Y aksene for å se på disse og planlegge litt hvordan jeg best plasserer steppermotorene. Jeg har også kikket litt på å utvide arbeidsområdet i Y-aksen. Nå har jeg sendt en forespørsel på kuleskruer ifra Linearmotionbearings (De som Kjell kjøpte kuleskruer ifra). Spesifikasjonene ligger til allmen beskuelse her: http://www.omegav.ntnu.no/~hembre/Ballscrew_specification_20131129.pdf Er litt usikker på om det hadde vært lurt med kontramutre for å reduserer sjansen for slark. Men nå kjører jeg med enkler mutre først. Funker det så gjør jeg ikke noe mer.

Har mer eller mindre bestemt meg for å kjøpe dette kittet med motorer, steppermotorstyringer og strømforsyninger: http://www.ebay.com/itm/140906996891 Eneste jeg ikke liker med kittet er at det koster endel penger. Satser på å bestille dette når økonomien er på sitt beste på nyåret 🙂

Planen er å kopiere en konvertering jeg så på et forum: http://www.hobby-machinist.com/showthread.php/8187-rung-fu-clone-RF-45-ZX45-cnc-conversion Ulempen med forumet er at man må være medlem for å se bildene. Har printet ut hele denne tråden som PDF og lagt ut her: http://www.omegav.ntnu.no/~hembre/fres/

Jeg bestemte meg idag for å gjøre klart for 3 cm eksta vandring på Y-aksen (blir da 260 mm). For å få til dette måtte jeg utvide hullet som y-akse-mutteren skal kunne vandre i. Slik så det ut før jeg begynte:

IMG_9818

 

Og slik ble det:IMG_9838

 

Borret to 10 mm hull i de nye hjørnene og så brukte jeg stikksaga til å sage opp. Det gikk urovekkende effektivt. Ikke veldig imponert over kvaliteten på støpejernet, men det gjør vel jobben.

For y-aksen sin del lurer jeg på å flytte litt på kuleskruen. Dette for et toppen av motoren ikke skal stikke opp slik at den stopper utslaget på y-aksen.

Nå er det bare å vente på respons ifra Kina på min henvendelse på kuleskruer. Når disse er bestilt kan jeg jobbe litt med å lage de delene jeg trenger for å få på plass kuleskruen på X-aksen.Og gjerne også noen deler til Y-aksen.

2 kommentarer

  1. Dette ser bra. Virkelig overraskende at du kunne sage i støpejern med stikksag. Tror ikke jeg hadde kommet på å prøve en gang.

    Når det gjelder dobbel mutter, så er det ikke sikkert du trenger det. Jeg målte opp mine kulemuttere, og de hadde bemerkelsesverdig lite backlash. Mindre enn 2um på lav belastning. I følge informerte kilder skyldes det at kulemutteren faktisk har en viss preload i form av at de tre kulebanene er bittelitt offset i forhold til hverandre. Jeg har en akse på fresen min med dobbel mutter, men den er ikke bedre enn de som er uten.

  2. Det er nok preload på de kulemutrene jeg har, men jeg er usikker på hvor mye det er. Jumps4 på Hobby machinist har med tilsvarende oppsett 2-3/1000 tommer i backlash. Altså 5-8/100mm. Det synes jeg er litt mye. Men han sier at Mach3 kompenserer såpass bra for dette at det ikke er noe særlig å bry seg med. Det kan godt hende han har rett. Planen er å bare gjennomføre konverteringen slik jeg har begynt, og så evt. forbedre den når jeg kan lage deler litt mer effektivt senere.

    Stikksaga jeg har kjøpte jeg inn med tanke på metall. Den er spesifisert til 10mm jern og 20mm aluminium. I 10mm aluminium går det (med riktig blad) som en drøm. Av en eller annen grunn har jeg brukt blad for jern i alu, det fungerer bare sånn passe. Men nå med riktig blad tar det ikke mange sekundene å kappe til emner til både det ene og det andre.

Legg igjen en kommentar