Noen tilbakeslag

Etter så rask fremgang som CNC-konverteringsprosjektet har hatt måtte de komme noen tilbakeslag…

Backlash på y-aksen. Her var det ikke bare litt slakk, det var betydelig! Dvs opp imot en millimeter. Ser på det hullet i midten på den ut-freste delen under. Hulet skulle jo ha vært helt sirkulært, men det ble det jo ikke. Delen til venstre er frest ut med CNC, den til høyre er frest manuelt.

CNC-frest del (med backlash) og manyuell frest del

CNC-frest del (med backlash) t.v. og manuell frest del t.h.

 

Feilen var lå i den modifikasjonen jeg måtte gjøre for å redde inn den feilen jeg gjorde når jeg freste ut y-akse-mutterholderen. Her måtte jeg legge på en plate. Og tanken var at skruen som holder denne fast gikk igjennom pålegsplata og ned i selve mutterholderen (M8 gjengen i midten på den stussen som stikker opp). Så plata ble bare låst i possisijon med to M3 skruer og masse loctite (Lagerlåsingstypen, 603). Men siden denne omtalte skruen kun tok tak i plata, og i tillegg at Locktite 603 ikke herder i kontakt med alu så ble resultatet helt ubrukelig.

IMG_1430

Y-akse kulemutter med holder, ekstraplate og tilkobling til smørning.

Skruehullene ble boret opp og gjenget, la til to ekstra skruer også. Alle M6. Så monterte jeg alt med masse Loctite 270 på de «riktige plassene». Så bra ut. Når fresen var ferdigmontert så oppdaget jeg at sleidene på Y-aksen var veldig mye mer slitt og ripete enn jeg husket. Her har det nok vært litt tørt nå jeg har kjørt for fullt med CNC-drift på y-aksen. Så er litt i tenkeboksen på hva jeg skal gjøre her. Det lukter av noen uker med skaving. Men slikt har jeg ikke så god tålmodighet med. Og det bør sikkert legges til noe automatisk smøring av denne sleiden også. Har kjøpt inn litt deler til slikt, men er ikke sikker på om jeg har nok deler til alt rørleggerarbeidet. For ikke snakke om at jeg ikke har noe å dytte olje inn i dette systemet med. Men slikt får komme etterhvert.

2 uker senere: Ja, det ble litt skaving. Det er ca like lite spennende som å slipe gelcoat (en analogi jeg regner de fleste som leser her forstår så alt for godt). Jeg fikk skavet inn litt, Tok et stikkstål ifra dreiebenken og slipte det til slik jeg så andre har sine skavestål. Skrudde det fast på en passe lang plankebit, og vips så hadde jeg et skikkelig skaveverktøy.Skavet en 5-6 runder på Y-akse-sleiden og 3 runder på basen. Det er mye mer å gå på, men skal jeg gjøre mer så må jeg ha bedre utstyr. Dvs en skikkelig referanseplate. Og helst bør jeg demontere mye mer for å komme skikkelig til. Helst bør basen ut, dvs hele fresen med sine 300+ kilo må demonteres. Det skjer ikke på noen år.

Monterte også endel rør for smøring, men fikk ikke laget noen god tilkobling til X–akse–mutteren. Det ble for trangt. X-akse mutteren var tidligere montert med to avstandsskiver. Disse har jeg fjernet. Og kommer til å justere på festingen av kulelagrene i hver ende av kuleskruen istedenfor. Dette gir ca 1mm mer margin ved montering/demontering, og det utgjør en enorm forskjell!

Endestopp og nullpunktsbrytere var også en ting jeg har ignorert lenge nok. For X-aksen har jeg en plan, men for Y-aksen har jeg hatt mange løsninger. Alt ifra lett komplisert til hinsides komplisert og avansert. Men når fresen var demontert så fant jeg en ny løsning. Ett nytt skruehull, en skrue og en ekstra skive på en annen bolt var alt som skulle til. Gode og enkle løsninger kommer av mye grubling.

Mikrobryter som endestoppbryter på Y-aksen. Legg merke til skiven på kulemutteren, det er den som trigger bryteren.

Mikrobryter som endestoppbryter på Y-aksen. Legg merke til skiven på kulemutteren, det er den som trigger bryteren.

Denne endestoppbryteren er helt og holdent beskyttet og gjemt under belge som skal hindre spon ifra å komme ned på Y-akse-skruen. Ledningene går ned her og kommer ut på baksiden av Z-akse-tårnet. Helt beskyttet.

Så var det på tide å sjekke backlash igjen. 0,2mm!! Ikke bra nok! Etter å ha strammet litt på noen skruer kom jeg ned i 0,12mm. Det meste av dette stammer ifra innfestingen av kulemutterholderen., noe som forundrer meg, da denne var meget trang ved første montering. Men nå har det vært demontert mange ganger, og det er ikke mye gods som skal slites bort før det ikke blir bra. Må nok lage en ny holder. Men det får komme når jeg har fått alle aksene oppe å kjøre. Med backlash-kompensasjon i LinuxCNC fikk jeg bort de meste (innenfor 1/100mm). Det kan jeg leve med en stund.

 

 

 

Legg igjen en kommentar